Generic filters
Exact matches only

Jag har alltid tyckt att Strindberg har en stark och tydlig röst som hörs tvärs genom seklet. En röst som jag förstås inte håller med särskilt ofta, men ändå. I samma ögonblick som jag läser något han skrivit börjar den inre diskussionen: ”Hur (fan) menar du nu? Men har du tänkt på…” osv. Jag vet inte många andra författare som fungerar så.

Strindberg är förfärlig, men hudlös och det skiljer honom från många andra patriarkala författare. Dessutom är han så bra på vardagsskildringar, han har till exempel ett så ömt förhållande till blommor, barn och mat.

Boken ”August & jag” handlar om Sigrid, en ung litteraturstudent, som tar en promenad i trakterna av Tegnérlunden i Stockholm en slaskig januaridag och tilltalas av en djupt förvirrad man i ålderdomliga kläder. Hon känner genast igen mannen och hjälper honom hem till Blå tornet. Hur kan den store författaren dyka upp levande nästan hundra år efter sin död? Hur ska han få sin middag när hushållerskan försvunnit? Och framförallt: hur ska man förklara för August Strindberg hur arg man alltid har varit på honom och nå fram till honom över bråddjupet av ett sekel?

Anneli Furmark

Anneli Furmark är född 1962 i Vallentuna. Uppvuxen i Luleå, nu verksam i Umeå. Känd för sina serieromaner samt akvareller. Furmark har vunnit Urhunden-priset för årets bästa svenska seriebok två gånger, för ”Jamen förlåt då” (2008) och ”Amatörernas afton” (2005). År 2010 vann Furmark även Adamson-statyetten. ”Fiskarna i havet” har översatts till franska och Furmark har medverkat i en mängd internationella serie­tidskrifter som kanadensiska Drawn & Quarterly Showcase och finska Glömp. Furmark föreläser på bland annat Umeå konsthögskola.

Mer av Anneli Furmark

  • ”Jordens medelpunkt”, Kartago, Sverige 2012
  • ”Peindre sur le rivage”, Actes Sud/L’An 2, Frankrike 2010
  • ”Fiskarna i havet”, Kartago, Sverige 2010
  • ”August & jag”, Galago, Sverige 2009
  • ”Jamen förlåt då”, Kartago, Sverige 2007
  • ”Amatörernas afton”, Optimal Press, Sverige 2004
  • ”Tant Oro slår en signal”, Seriefrämjandet, Sverige 2003
  • ”Labyrinterna och andra serier”, Optimal Press, Sverige 2002