Generic filters
Exact matches only

”I mitt ödsliga kalla, främmande land, där jag verkar som ett spöke, där människorna sky mig, längtar jag efter dig, men utan hopp.”

Citatet ovan är från ett av alla de brev som August Strindberg skickade till sin dotter Kerstin. Far och dotter skulle bara träffas en gång. Kerstin bodde i Österrike och hon var inte äldre än två-tre år när korrespondensen började.

Strindbergs bild av dottern var hans fantasi om henne. Hon var en symbol för någonting rent och ouppnåeligt. Under Strindbergs kriser blev hans längtan efter dottern nästan outhärdlig. I ett brev skriver han att under Infernokrisen var Kerstin hans Beatrice som ledde honom genom helvetet.

Strindberg tilltalar i breven Kerstin med smeknamn (”mitt lilla lamm”) eller titlar. Under sina kriser identifierade han sig med Napoleon och brukade adressera breven till ”Prinsessan Juno Bonaparte” eller ”min lilla Kejsarinna”. När Strindbergs kriser till sist avtog så var dottern inte längre intressant för honom. I ett sista brev skriver han, ”Lev väl! Och betrakta mig som ett minne!”

Kolbeinn Karlsson

Kolbeinn Karlsson är född 1982 i Uppsala. Nu verksam i Malmö och Uppsala. Karlsson är känd för sina många egenutgivna fanzin samt serieboken ”Trollkungen”. Karlsson gör förutom serier även film, teateruppsättningar, utställningar och tredimensionella versioner av sina motiv och historier. Han har medverkat i en mängd internationella publikationer som Electrocomics, Glömp, Le Monde diplomatique och många fler. Karlssons debut ”Trollkungen” nominerades till Urhunden 2010 och är översatt till engelska.

Mer av Kolbeinn Karlsson

  • ”Trollkungen 2”, Galago, Sverige 2012
  • ”The Troll King”, Top Shelf Productions, USA 2010
  • ”Trollkungen”, Galago, Sverige 2009