Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter

Medarbetarna på Seriefrämjandets kansli i Malmö genomförde nyligen en visit på Svenskt Seriearkiv i grannstaden Lund. Arkivet är en del av Seriefrämjandets verksamhet och har uppgiften att bevara och förmedla den svenska seriehistorien. Här finns över 10 000 serieoriginal, 15 000 seriepublikationer och dessutom artiklar, reklammaterial, korrespondens och mycket annat. Arkivet är alltid värt ett besök för att se vilka skatter som tillkommit i gömmorna …

Här kommer presentation av verksamhetsledaren Jamil Mani som i text och bild delar med sig av några av alla de guldklimpar som hittades.

Foton av Jamil Mani.

Den gamla chokladfabriken Mazetti i Malmö är numera ett kulturhus som inrymmer organisationer som arbetar med allt från teater och dans till musik och serier. Här finns alltså Seriefrämjandets Seriecenter – och istället för chokladpraliner kommer det numera ut annat gott som har med tecknade serier att göra.

Resan från Seriecenter i Malmö till Svenskt Seriearkiv i Lund går med bil. Ute på motorvägen inser vi att bensinen inte kommer att räcka för de tjugo kilometer vi har att åka. Raskt viker vi av och letar reda på det svarta guldet, även om vi är sugna på att låta bli och se hur långt vi skulle komma …

Framme vid Arkivcentrum Syd möts vi av den stora skylten på fasaden. Spänningen stiger! Centret rymmer en mängd organisationer och vi kommer snart få veta att det sammanlagt finns över otroliga 300 000 hyllmeter i huset. Det är mycket historia, det.

Arkivarie Thomas Storn möter oss vid entrén med ett stort leende på läpparna. Det här är hans domäner och vi kommer att få träda försiktigt bland de stundtals ömtåliga dokumenten … Vi lägger förstås märke till den tjusiga pelaren!

Vi hälsar på människorna i receptionen och sätter på oss våra namnskyltar. Det här är inte bara trevligt, det är också officiellt.

Vi vandrar genom den luftiga arkitekturen. »Fängelse«, säger någon. »Himmelriket«, säger någon annan. »Akvarium«, tänker jag själv. Den söta doften av historia tumlar runt som guldfiskar.

Thomas ger oss en introduktion till vad som finns samlat på Svenskt Seriearkiv. Vi får bland annat ta del av ett omslag på en serietidning från sextio-talet. »Hur man fångar en karl«. Tidstypiskt och mycket underhållande!

Så äntligen får vi titta in i en sektion av arkivet! Det är väldigt spännande när de stora tunga och helautomatiska sektionerna i den långa korridoren rör på sig. De rör sig i sidled och öppnar upp till just den sektion som vi vill komma åt. Som att gräva sig fram i en guldgruva, minus grävandet.

Om man har en gnutta höjdskräck, som jag, (bara en gnutta), så kan det vara aningens obehagligt att upptäcka att ett tunt galler är allt som skiljer dig från tre-fyra meter luft och sedan golv. Samtidigt slås man av hur många hyllmeter det finns överallt! Skräcken övergår i fascination.

Seriearkivet innehåller allt från serieoriginal till reklam, korrespondens, tidningar och böcker. Bland hyllorna hittar vi en debattbok från femtiotalet med titeln »Barn och serier«. På omslagets baksida kopplas serier ihop med ungdomsbrottslighet och våld. Återigen, tidstypiskt.

Storn är som fisken i vattnet och guidar oss ledigt genom sektionerna. Han berättar bland annat om de många donationerna från privatpersoner som bidragit till en omfattande del av seriearkivets samlingar. Hans kunskap om materialet går lika djupt som hyllorna.

Bland det sista vi ser för dagen är första numret av serietidningen Karl-Alfred från 1946 och vi påminns om den rika traditionen av serietidningar. Vi har sett mycket och hade kunnat se mycket mer, men lite får vi allt spara till nästa besök på Svenskt Seriearkiv. För att inte tala om allt nytt som kommer att ha samlats in till dess.