:
avatar
Kickstarter för Valhall drar in 2,5 miljoner!

Valhall : den samlade sagan 1 omslag

Det är väl ingen som missat Apart förlags otroliga succé med Kickstarter-kampanjen för Valhall-boxen? Om inte, är det bara att läsa vidare här för en sammanfattning.

I samband med serien Valhalls 40-årsjubileum ville Apart förlag göra ett nytryck av de inbundna samlingsvolymerna och dessutom förpacka dem i en exklusiv samlarbox. Tidigare gavs dessa böcker ut av Ekholm & Tegebjer (2011–2013) och restlagret köptes upp av Apart när det förstnämnda förlaget lades ned. Sedan dess har några av volymerna sålt slut hos förlaget. Apart sneglade då på Norge, där man tidigare gjort samma typ av box.

Målsättningen var att få in 150 000 kr via Kickstarter, men kampanjen visade sig överträffa allas förväntningar med råge. Man slog till och med det tidigare rekordet för en Kickstarter-kampanj, som var på drygt 1 650 000 kr. Apart fick in snudd på 2,5 miljoner kr (eller närmare bestämt 2 474 670 kr)!

Marknadsföringen var viral och sköttes huvudsakligen via Facebook. Annonsen delades flitigt av ivriga backare och uppmärksammades snabbt även i media. Buktugg.se gjorde bland annat två intervjuer med förlagschefen Johan Kimrin, en under insamlingen och en i efterhand. Kimrin passade där på att ge några tips på hur man gör en crowfunding-kampanj framgångsrik och avslöjade att han faktiskt tagit hjälp av ett gäng studenter som hade denna Kickstarter som examensarbete.

Eftersom kampanjen blivit en sådan monumental succé har produktionen av boxarna dragit ut på tiden och de hann inte komma till jul. Senaste budet är februari.

Missade du att beställa? Ingen fara, man kan fortfarande göra det som kallas en ”late pledge” och beställa i efterhand här.

avatar

About David Haglund

Översättare, Uppsala. Född 1974. Skribent och recensent för Bild & Bubbla sedan 1998. Skribent för webbplatsen sedan 2005, ansvarig sedan 2009. Före detta redaktör för Seriewikin. Före detta ordförande i Seriefrämjandet Stockholm.
This entry was posted in Förstasidan, Nyheter, Senaste and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera