:
Bild & Bubbla. Niklas Asker omslag
Niklas asker

bob180s7

Bild & Bubbla 177 var en mer eller mindre öppen hyllning till serieskaparen Nina Hemmingsson, något som bröt med hur vi annars brukar lägga upp innehållet i Bild & Bubbla, det vill säga att försöka vara så breda som möjligt och i varje nummer av tidningen satsa på att få med så många olika ingångar som möjligt till konstarten tecknade serier. Responsen på det numret visade dock att en koordinering av artiklar, skissbok med mera var något som uppskattades och därför kommer vi att fortsätta att göra så här med jämna mellanrum.

Denna gång föll valet på den unge svenske serieskaparen, illustratören och konstnären Niklas Asker. Asker debuterade nyligen i bokform, inte i Sverige utan i USA på förlaget Top Shelf, med sin seriebok »Second Thoughts«. Asker är intressant ur ett antal aspekter. Inte minst är hans stil ganska »osvensk« och drar snarare åt det amerikanska hållet med sin slickade tuschning och realistiska stil. Att teckna realistiskt är förhållandevis ovanligt i Sverige, även om vi på senare tid har begåvats med flera tecknare som rör sig i det fältet, som Kim W. Andersson (»Love Hurts«) och Peter Bergting (»The Portent«, »Gängkrig 145«).

Niklas Asker är dessutom en framgångsrik illustratör och har gjort ett antal uppmärksammade teckningar, bland annat till fackorganisationen LO:s omfattande sommarannonskampanjer och helt nyligen till årets julkalender på TV. Som så många andra svenska serieskapare är det där han tjänar sina pengar, trots att hjärtat ändå ligger i skapandet av serieberättelser.

Nåväl, läs mer om Asker i den intervju som följer och få en inblick i hans skapande i den skiss-sektion som ligger senare i numret. Asker är därtill ett ypperligt exempel på den våg av svenska serieskapare som är på väg ut i världen, ett fenomen som vi skrivit om ett flertal gånger här i Bild & Bubbla, och som vi lär få anledning att komma tillbaka till, då nyheter om detta inkommer i det närmaste dagligen.

Comments are closed.