Rocky volym 6

Rocky volym 06 omslag

Det är mycket »Rocky« nu. Album, pocketar och samlingar av olika slag dimper ner mest hela tiden, största morgontidningen DN har börjat publicera serien och det egna magasinet står och glänser i landets alla tidskriftshyllor.

»Rocky« är värd all sin framgång. En ovetenskaplig liten jämförelse mellan de senaste decenniernas absolut största svenska serieschlagers utfaller till skapare Kellermans fördel. »Socker-Conny« var alltför intellektuell, »Arne Anka« aldrig lika genuint rolig och »Elvis« känns ibland lite väl braksvennig. Rocky däremot balanserar infernaliskt skickligt på gränsen mellan bred pubertal drängmentalitet och kreddig kotterikänsla. Och som jag sagt i en tidigare recension, det här är en dagspresserie som bara blir bättre av att man trycker den i sig sjokvis. Överdosering rekommenderas!

Om jag prompt måste hitta något att gnälla över får det bli omslagen, vars utformning jag tyckte var läckrare på de första samlingarna. Sen blir man som komplettistisk serienörd förstås vådligt sned på att vissa strippar uteslutits och att inte alla avsnitt publiceras i strikt kronologisk ordning!

[Ursprungligen publicerat i Bild & Bubbla nr 166 (3–4/2004) och återges med skribentens tillstånd.]

Nicolas Krizan

Comments are closed.