Generic filters
Exact matches only

Sedan 25 år har Joakim Pirinen varit en av Sveriges populäraste och mest hyllade serietecknare, alltid i skärningspunkten mellan konst och klassisk serietradition, mellan modernism, surrealism och ren och skär humor. Sällan har detta blivit lika tydligt som i Jävla svin – en diger samling nya skämtteckningar och bilder, som samtidigt är en djupdykning ned i serietecknarens undermedvetna.

I flera års tid har Joakim Pirinen burit med sig ett block där han tecknat med spritpenna – ett slags kreativ frizon där handen och hjärnan fått arbeta utan styrning av överjaget. När svärtan blött igenom till papperet under har han helt sonika integrerat tuschfläckarna i nästa teckning, och som i ett rorschachtest bidrar slumpen och de fria associationerna till det omtumlande slutresultatet. En bild kan få dig att skratta rakt ut, en annan att vilja gråta. En tredje kan få dig att omvärdera delar av din samhällssyn, en fjärde att kasta ut TV:n genom fönstret. Det är världen, filtrerad genom Joakim Pirinen. På samma gång igenkännelig och något du inte trodde fanns.

Joakim Pirinen fick sitt stora publikgenombrott 1985 med albumet Socker-Conny och har sedan dess givit ut ett tiotal seriealbum och böcker med teckningar, bland annat Döda paret och deras vänner 2008. Han är även verksam som prosaist, bildkonstnär och text-ljudkompositör, med tre skivor utgivna de senaste åren. En av hans pjäser, Familjen Bra, har spelats kontinuerligt sedan sin premiär 1986, även internationellt. 2009 utkom Kvarteret Kolossen samlade serier 1979-2009.

Ovanstående information är hämtad från förlagens beskrivning av boken.