Bild & Bubbla 208
Börja prenumerera och få fyra tidningar under ett år direkt hem i brevlådan. Du blir samtidigt medlem i Seriefrämjandet och stöttar Sveriges seriekultur.Nyligen recenserat
Alone 9: Before the Midnight Child
Alone har den belgiska serien Seuls fått heta på engelska, men kanske hade On Their Own varit bättre? En av de stora succéerna bland serierna i den belgiska tidningen Spirou har på senare år varit Se…
Largo Winch 17: Morning Star
Van Hamme framme? Giacometti griper stafettpinnen. Jean Van Hamme (född 1939) är en gammal manusräv. Han har bland annat skrivit Corentin (åt Paul Cuvelier), Thorgal (tecknad av Grzegorz Rosinski), W…
IAN 2: Lessons of Darkness
Franska science fiction-serien IAN fortsätter, som en åttiotalsfilm. Ralph Meyers och Fabien Vehlmanns första album i serien IAN (An Electric Monkey), från 2003, var tecknat i en sympatisk teckningss…
IAN 1: An Electric Monkey
Chans att läsa en science fiction-serie som Ralph Meyer tecknade innan han började med Undertaker. Varför blev jag intresserad av den här serien? Undrar ni förstås nu. Ännu en gammal fransk science f…
Stor-Jobal från Krokjala 1: Skräcksäcken
En ful gubbe som smyger omkring i de norrländska skogarna med en säck som han stoppar djur i för att skapa konstiga korsningar. Ja det är premissen för Emil Maxéns debutalbum. Stor-Jobal från Krokjal…
Fjodor
Pelle Forshed gör sin första barnserie för Rabén & Sjögren och resultatet är både lättläst och sympatiskt. Det som är extra roligt med Rabén & Sjögrens satsning på högkvalitativa barnserier ä…
Fantomen julalbum 2018
Fantomens julalbum 2018 kör vidare på sitt numera klassiska koncept med två äventyr ur svenska Team Fantomens produktion från 1985 och ett återtryck av ett gammalt julalbum med amerikanska serier. Den…
Kreativt målande nummer 3 – Wonder Woman målarbok
Det här är egentligen inget seriealbum, men det är ändå en för serieläsare – och framför allt för aspirerande små och stora serietecknare – intressant utgåva. Det är en målarbok där man får möjlighet…
Blake og Mortimer: De udødliges dal (del 1): Truslen mod Hongkong
E. P. Jacobs gamla figurer Blake och Mortimer kämpar återigen för de västerländska traditionernas bevarande. Denna gång i Hongkong. Låt oss än en gång gå tillbaka till startpunkten för fenomenet Blak…
Katanga 2: Diplomati
Blodiga blad i Centralafrikas historia får bilda fond i vältecknad och spännande fransk äventyrsserie. I detta andra album i Fabien Nurys och Sylvain Vallées Katanga-trilogi fortsätter kampen om de s…
Nyutkommet i oktober
Historien om Gustapärsa på Mjödtjärnberget
En historisk serie som bygger på boken "Historien om Mjödtjärn och Mjödtjärnsberget" av Birger Sjöström. Det handlar om den verklige nybyggaren Gustaf Wilhelm Pehrsson (Lars Anderssons farmors morfar)…
Arne Anka utsikt från en svamp
Denna bok med Arne Anka heter "Utsikt från en svamp" och är den tionde utgåvan om Arne Anka i ordningen. Den kunde ha handlat om existensiell ångest, mindervärdeskomplex och kulturkrockar på semesterr…
Bild & Bubbla: Bild & Bubbla: Arne Anka : utsikt från en svamp
Denna bok med Arne Anka heter "Utsikt från en svamp" och är den tionde utgåvan om Arne Anka i ordningen. Den kunde ha handlat om existensiell ångest, mindervärdeskomplex och kulturkrockar på semesterr…
Sword princess Amaltea : bok 1
Amaltea är en princessa i en värld där kvinnorna styr. Hon får i uppdrag av sin mor att rädda en prins som tillfångatagit en drake. Men när hon väl räddar prinsen visar det sig att han inte alls är li…
Love Hurts 2
Vi har inte fått in någon beskrivning av denna bok från förlaget. Om boken ännu inte utkommit är en beskrivning av boken förhoppningsvis på gång. Ett tips är annars att söka upp förlagets hemsida där…
Sword Princess Amalthea
Amaltea är en prinsessa i en värld där drottningarna styr och magi är makt. Hon får i uppdrag av sin mor att rädda en prins och gifta sig med honom för att ärva hans mors halva drottningdöme. Men när…
The Walking Dead volym 8: Stormen
Seriesuccén fortsätter. The Walking Dead har de senaste åren dominerat den amerikanska försäljningslistan: 2012 var 7 av platserna på topp-10 en The Walking Dead-volym. I denna 8:e volym är Guvernören…
Kapten Klara i underjorden
Kapten Klara och hennes kompis Harry är ute och åker i sin ubåt. Plötsligt hör de ett mystiskt ljud. Det visar sig komma från en gammal kommunikationsradio som legat och samlat damm i ett förråd. Sign…
Pyongyang
Nordkorea. Den helt mörklagda flygplatsen, femtiovåningshotell där bara den femtonde har lamporna tända, vägarna utan trafik, de ständigt närvarande bilderna på Kim Il-Sung och Kim Jong-Il, och naturl…
Arne Anka : utsikt från en svamp
Denna bok med Arne Anka heter "Utsikt från en svamp" och är den tionde utgåvan om Arne Anka i ordningen. Den kunde ha handlat om existensiell ångest, mindervärdeskomplex och kulturkrockar på semesterr…
Ordningen upprätthålls alltid
I ”Ordningen upprätthålls alltid” dör människor som flugor. Girigheten och våldet talar sitt tydliga språk. Paranoian, misstänksamheten och hämndbegäret härskar. Här stiftar läsaren bekantskap med påh…
Elvis : greatest hits 6
Det allra bästa ur den stora svenska seriesuccén Elvis! Ingen kan väl annat än att känna igen sig i Elvis och han kära Hedvigs vardagsbekymmer: bantningskrav, datortrassel, grannar som stör, strul…
Utkomna serieböcker under 2013
Utkomna serieböcker år för år
Nyheter
DC Comics stoppar serie om Jesus innan någon ens läst serien
Senaste offret för drevmentaliteten är Second Coming, en serie om hur Jesus kommer tillbaka i modern tid och delar rum med en superhjälte. DC Comics stoppar serien redan innan den kommit ut efter protester från kristna lobbygrupper. Det var i hösten 2018 som DC Comics utannonserade Second Coming av…
- Cobolt köper Kartago och återanställer Rolf Classon
- Tintin fyller 90 – se TV-intervju med svenske översättaren
- Herman Hedning är död – länge leve Herman Hedning!
- Dansk seger i årets Comiquiz
- John Ajvide Lindqvist gör skönlitterär tolkning av Bamse
- Marvel släpper varumärkesanspråk efter protest från energidrycken Monster Energy
- Nytt album med Transformers på svenska – upphovsmännen till Sverige 1–2 juni
- SerieSverige – nytt initiativ från Seriefrämjandet på Instagram
- Blake och Mortimer är tillbaka – nyheter från Cobolt våren 2018
Evenemang
Seriefrämjandets 50-årsjubileum: två nya hedersmedlemmar
I samband med Seriefrämjandets jubileumsfest för att högtidlighålla föreningens första 50 år utsågs två nya hedersmedlemmar: Göran Ribe och Agneta Hallin.
- Skillinge Seriefestival – premiär för nytt seriearr sista helgen i augusti
- AltCom 2018 går av stapeln 23–26 augusti
- Låt Seriefrämjandet Stockholm sälja dina serier på Seriegatan i helgen
- Bokbordet återuppstår: Seriegatan blir av även i år
- Stockholms Internationella Seriefestival 2018 nu i helgen (5–6 maj)
- Seriefrämjandet säljer dina gamla serier på Uppsala Comix 2018
- Örebro seriefestival 11–12 november 2017
- Dags för Seriegatan i Stockholm den 20:e augusti 2017
- Bildreportage från Seriefrämjandets stora fanzinpris 2017
Bild & Bubbla nr 167 (B&B nr 1/2005)
Innehållsförteckning
Ledare: Ledare: Seriefeminism? s 5
- text av: Fredrik Strömberg
Vi tog för ett tag sedan ett beslut om att i görligaste mån undvika temanummer av Bild & Bubbla – helt enkelt eftersom vi hellre vill försöka erbjuda varje läsare någonting för just henne eller honom i varje enskilt nummer. Trots det kan jag se att detta nummer delvis har fått ett tema helt av sig själv, och det är kvinnornas plats i den konstart och den bransch som vi bevakar. Inte så att hela tidningen handlar om det, men en försvarlig del. Att kvinnor, precis som på så många andra områden i samhället, är underrepresenterade i seriebranschen är ingen nyhet och troligtvis en av de faktorer som gjort att serierna så länge marginaliserats. Om man till exempel jämför med barnboksbranschen, där en majoritet av såväl redaktörer som skapare är kvinnor, blir situationen tydlig. Svenska barnbokskreatörer ligger långt framme i den internationella utvecklingen och svenska barnböcker är sedan länge en stor exportvara. Jämfört med det måste jag tyvärr medge att de svenska serierna ligger långt efter. Detta är dock på väg att förändras, något som avspeglas i detta nummer.
Den inledande artikeln om det underbara fenomenet »neminism«, hur unga kvinnor inspireras av Lises frispråkiga och fritänkande huvudfigur Nemi, är ett tecken så gott som något på att nånting är på väg att ske. Artikeln om Modesty Blaise, en av de första och mest populära av de få starka kvinnliga huvudpersonerna i tecknade serier, samt artikeln om hennes medsystrar i den brittiska serietraditionen, belyser den historiska aspekten av detta fenomen. Intervjun med Nina Hemmingsson och Sara Olausson, två kvinnliga serieskapare från den nya generationen, visar på vart vi är på väg. Slutligen handlar detta nummers seriekrönika av Jonna Björnstjerna och Stina Hjelm om hur de saknade kvinnliga förebilder i serierna när de växte upp. Som sagt var detta inte ett medvetet tema utan bara något som uppstod. Ämnet är dock mycket intressant och jag hoppas fler artiklar med någon form av feministisk vinkel. Har du en idé så hör av dig!Artikel: Artikel: Neminismen s 6–11
- text av: Tonje Tornes
Norska Lise Myhres »Nemi« har på några få år gått och blivit en av Nordens mest populära serier. Huvudfigurens självsäkra och utagerande personlighet
inspirerar dessutom många läsare, inte minst bland unga tjejer.Artikel: Artikel: Buddha och Seriernas Gud s 12–15
- text av: Thomas Thorhauge
I Europa har vi Hergé. I USA har de Carl Barks. I Japan har
de Osamu Tezuka, och nu ges ett av hans absolut viktigaste verk ut på engelska.Intervju: Intervju: Hjälp! s 16–19
- text av: Fredrik Strömberg
Att två serieskapare samsas i en seriebok utan att f ör den skull samarbeta i serierna är ovanligt. Men så tillhör också Sara Olausson och Nina Hemmingsson de mer ovanliga och egensinniga i den nya generationen av svenska serieskapare. B&B tar sig ett snack med skaparna bakom den nya serieboken
Krönika: Krönika: Fenomenet Finn och Fiffi och Studion Vandersteen s 20–21
- text av: Stig Olsen
När man tänker på belgiska serier, handlar det f örst och främst om de franskspråkiga, men Flandern (den del av Belgien där man talar holländska) har också en rik serietradition. Det är särskilt ett namn som måste nämnas när man pratar om flamländska serier – Willy Vandersteen (1913–1990), som personligen och genom sin studio har dominerat det flamländska serielandskapet i mer än ett halvsekel.
Krönika: Krönika: I brödstället s 22
- text av: Jens Lindell
Alla serietidningar står inte i serieställen. En del kan man hitta på de mest underliga platser i en vanlig matbutik; som till exempeli kexpaket.
Intervju: Intervju: Arvet efter Rune –en intervju med Rune Andréassons söner s 24–26
- text av: Staffan Melin
Rune Andréasson lämnade efter sig ett antal folkkära figurer som Bamse, Lille Skutt, Skalman och Pellefant. Idag är det hans söner Dan och Ola som
har hand om familjeföretaget och för arvet vidare.Artikel: Artikel: Bamseredaktionen s 28–30
- text av: Staffan Melin
Tidningen Bamse är unik. Med den största upplagan för en serietidning i Sverige läses denna nu drygt 30 år gamla tidning av i stort sett alla svenska barn, samt många i Finland och Norge – och allting sköts av en tätt sammanhållen redaktion i Malmö.
Krönika: Krönika: Shoujo mangas stora diva Riyoko Ikedas livsverk s 32–33
- text av: Ainur Elmgren
Riyoko Ikeda intar en hedersplats bland de »stora obekanta« som har inspirerat serietecknare och animatörer världen över. Hon dyrkas dock öppet i Japan – och Italien!
Fanzin: Fanzin: Avigserier s 34–35
- text av: Ainur Elmgren
Amatörserietidningar med allt från serieskolealster till manga recenseras.
Recension: Recension: Recensioner s 36–40
- recensenter: Maria Sundkvist, Mats Nordström, Henrik Zackrisson, Mattias Elftorp, Jimmy Wallin
Recension: Recension: Anmeldelser s 41–42
- recensenter: Tonje Tornes, Øyvind Holen
Artikel: Artikel: Will Eisner 1917–2005 – en av de sista riktigt stora s 44–45
- text av: Rolf Lindby
Det finns en handfull personer som på avgörande sätt påverkat de tecknade seriernas utveckling under 1900-talet. En av dem var Will Eisner. Denne gigant har nu gått ur tiden, och vi tecknar ett porträtt av honom och hans karriär.
Krönika: Krönika: Två Svenka seriesajter s 47
- text av: Jimmy Wallin
Nickan Jonassons underhållande »Smakfascisten« och Niklas Askers realistiska serier om relationer tillhör gräddan av de svenska serier man kan hitta på nätet.
Artikel: Artikel: Modesty Blaise s 48–51
- text av: Daniel Atterbom
Modesty Blaise var i egenskap av en tuff, självständig kvinna på många sätt en föregångare när hon gjorde sin debut på 60-talet. I Sverige är figuren enormt populär och det kommer ständigt nya utgåvor med serier, böcker, filmer med mera.
Artikel: Artikel: Modestys medsystrar s 52–53
- text av: Claes Reimerthi
»Modesty Blaise« framhålls ofta som en förebild med en stark kvinna i huvudrollen, men skapades i en brittisk tradition av dagspresserier som gick ut på att visa upp kvinnor lättklädda eller helt nakna så ofta som möjligt.
Krönika: Krönika: Fredrik i gamla världen s 54–55
- text av: Fredrik Strömberg
Det sägs att man inte kan bli profet i sin egen hemstad, men den danske serieskaparen Peter Snejbjerg, som i många år haft en mycket framgångsrik internationell karriär, börjar nu faktiskt även bli utgiven på sitt eget modersmål.
Serie: Serie: Kvinnliga Förebilder s 56–57
- serie av: Jonna Björnstjerna, Stina Hjelm
Jonna Björnstjerna och Stina Hjelm om avsaknaden av kvinnliga förebilder i serierna.
Artikel: Artikel: Kalendern s 58–59
- text av: Ola Hammarlund
Serie-evenemang i Norden
Nyheter: Nyheter: Nyheter s 60–76
- text av: Staffan Melin, Anna Maria Vind, Poul Pedersen, Jostein Hansen, Morten Harper, Paw Krogsbæk Mathiasen, Ulf Granberg, Ola Hellsten, Ola Hammarlund, David Haglund, Peter Nilsson, Fredrik Strömberg
Serienyheter från hela världen
Serie: Serie: Patrik s 80
- serie av: Patrik Norrman
Patrik Norrman funderar kring skapandets innersta väsen.