Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 170 (B&B nr/1 2006)

bob170 omslagFinns att köpa i serieaffären.se

Innehållsförteckning

 1. : : Den digitala världen s 5

  bob170s5

  De senaste åren har Internet gått från att vara lekplats för tekniknördar till att bli en central del av vår verklighet. Inte minst har Internet blivit användbart som informationskälla – en informationskälla som växer dagligen och stundligen. Naturligtvis måste man vara extra källkritisk när man söker information på det anarkistiska nätet, men icke desto mindre är de enorma mängder information man kan få tillgång till imponerande. Seriefrämjandet har länge haft en närvaro på nätet, men den har förutom en välanvänd diskussionsgrupp via e-post aldrig varit särskilt aktiv. Vi har satsat på trycksaker, utställningar, evenemang med mera i den »verkliga« världen i stället. Den senaste tiden har dock en Internet-grupp under ledning av hemsidesansvarig Mikke Schirén tagit sig an denna uppgift med hull och hår och sett till att Seriefrämjandet blivit lika närvarande i den digitala världen som föreningen är i övrigt. Förutom en helt ny och mer effektiv design på hemsidan (www.serieframjandet.se) med många nya inslag har det bland annat tillkommit ett välbesökt diskussionsforum (http://forumet.serieframjandet.se/) samt ett välmatat nätuppslagsverk (http://seriewikin.serieframjandet.se/).
  Seriefrämjandets forum har i skrivande stund drygt 400 aktiva medlemmar och över 14 000 inlägg i olika debatter. Inte illa med tanke på att det varit igång i ett år ungefär. Forumet har inte minst blivit en bra plats för att sprida nyheter om och kring serier. Seriefrämjandets Seriewiki har också varit igång i ungefär ett år, men har i skrivande stund imponerande 6 403 artiklar/uppslagsord, och ett antal mycket hängivna skribenter som ägnar all tid sin åt att fylla på detta mastodontprojekt. Redan nu är Seriewikin en plats till vilken många vänder sig för att få vederhäftig information om seriemediet. Återigen är det Seriefrämjandet som står för de långsiktiga projekten som ser till att serierna behandlas med omsorg och ges den plats de förtjänar. Vi ses på nätet!

 2. : : Gahrton & Unenge s 6–12

  bob170s6

  Måns Gahrton och Johan Unenge har under tjugo års tid producerat kvalitativa serier för en ung publik. Deras framgångsrika karriär saknar motstycke i svensk seriehistoria. I en lång intervju berättar de om sitt produktiva samarbete.

 3. : : Peter Bergting Svensk tecknare på export s 14–19

  bob170s14

  Möt Peter Bergting, svensken bakom den hyllade fantasyserien »The Portent«. I en intervju med Bild & Bubbla redogör han för sin utlandskarriär. Intervjun kompletteras med ett antal strippar från Peters humorserie »Owen & Lloyd«.

 4. : : Marten Toonder 1912 – 2005 – Hollands främste har lämnat oss s 20–22

  bob170s20

  Nederländernas störste serieskapare har lämnat oss. Under sin livstid skapade Marten Toonder en rad minnesvärda barn- och allåldersserier som »Tom Puss« och »Panda«. Hans svenska översättare Cecilia Hansson tecknar ett porträtt av hans liv.

 5. : : Rocky – en accepterad nollåtta s 23

  bob170s23

  Kultfiguren Rocky suddar ut gränserna för humorn, en patetisk storstadsfigur som går hem i hela Norden.

 6. : : Strangehaven – Hotfull idyll s 24–28

  bob170s24

  Med »Strangehaven« har engelsmannen Gary Spencer Millidge skapat en serievärldens motsvarighet till »Twin Peaks«. Följ med till en lantlig brittisk idyll, där inget är vad det ger sken av att vara!

 7. : : SerieFrämjarna s 29

  bob170s29

  Tecknaren Johanna Kristiansson och förläggaren Mikke Schirén bjuder på ett stycke självironi.

 8. : : Den flytande världen i Manga s 30–31

  bob170s30

  Vi får en inblick i hur den mytomspunna geishan skildrats i japanska serier genom åren.

 9. : : Power!! Transvestiter, basket och en massa kärlek s 32–34

  bob170s32

  Shizuru Seinos serie »Power!!« vänder upp och ner på könsrollerna. Den vilda blandningen av såpopera och basketaction har gjort »Power!!« till en av de populäraste mangaserierna som någonsin publicerats i Skandianvien.

 10. : : BDQ – Seriekultur i Quebec s 35

  bob170s35

  En titt på i hur dagens seriemarknad ser ut i den franskspråkiga provinsen Quebec.

 11. : : Recensioner s 36–45

 12. : : Anmeldelser s 46–47

 13. : : Brödrafolkets gräl – Finska inbördeskriget i äventyrsseriens spegel s 48–51

  bob170s48

  Inbördeskriget 1918 är ett blodigt kapitel i den finska historien. I händerna på redaktören Asko Alanen har det legat till grund för ett par mycket framgångsrika seriehäften. Vi tar oss en närmare titt på detta fenomen.

 14. : : Avigserier s 52–53

  bob170s52

  En rad svenska fanzins granskas och bedöms.

 15. : : Gimle Tegnestue – i seriernas tjänst s 54–56

  bob170s54

  Bild & Bubbla har varit på studiebesök i Köpenhamns äldsta serietecknarateljé, den välrenommerade Gimle tegnestue. Här produceras allt från klassiska albumserier till fantasifulla stopmotion-animationer.

 16. : : Fredrik i gamla världen s 57

  bob170s57

  Den finska serieantologin »Glömp« skärskådas och analyseras.

 17. : : Savage Dragonbert s 58–59

  bob170s58

  Karl Hörnell, mannen bakom den insomnade »Savage Dragonbert« delar med sig av sina erfarenheter.

 18. : : Nyheter s 60–76

  bob170s60

  Nyhetsrapportering med det allra senaste från serievärldens
  alla hörn.

Bild & Bubbla

Comments are closed.