Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 176 – Dick Harrison i Tintins fotspår (B&B nr 3/2008)

Bild & Bubbla. Dick Harrison i Tintins fotspår omslagFinns att köpa i serieaffären.se

Bild & Bubbla 176 innehåller en serie om historieprofessor Dick Harrisons resor jorden runt i Tintins spår, tecknad i Tintin-stil. Numret innehåller dessutom en intervju med den omtalade Simon Gärdenfors (Simons 120 dagar), en artikel om den nya svenska humoristen Malin Biller (Du vet att du vill), ett reportage från en mangastudio i Japan, en artikel om figuren Stålmannens historia med mera.

Ovanstående information är hämtad från förlagens beskrivning av boken.

Innehållsförteckning

 1. : : Tintin-landet Sverige s 7

  bob176s7

  Tintin är ett fenomen för sig i serievärlden. Hur skall man annars förklara att en serie skapad i det lilla chokladätande landet Belgien för mer än ett halvsekel sedan fortfarande engagerar läsare här uppe i den kalla nord? Bonnier Carlsen, som ger ut Tintin i Sverige, låg på det glada 70-talet bakom den albumvåg som formade generationer av läsare. Jag tillhör själv dem som växte upp då och formligen slukade den strida strömmen av nya album med serier som »Asterix«, »Spirou«, »Gaston«, »Lucky Luke« och så vidare. Det var en utgivning och en läsglädje som väl närmast kan liknas vid dagens mangaboom. Men albumvågen ebbade ut i början på 90-talet, och av alla dessa europeiska albumserier är det bara »Tintin« som behållit greppet om de svenska läsarna och dessutom hela tiden hittar fram till nya generationer. Visst, det utkommer med jämna mellanrum inbundna samlingsvolymer med andra klassiska europeiska albumserier, men de skapar inte tillnärmelsevis lika mycket uppmärksamhet som nyutgåvorna av »Tintin«. Ett annat tecken på denna popularitet är den nystartade föreningen Generation Tintin, som har en tillströmning av medlemmar som visar att svenskarna bara väntat på en förening inriktad på »Tintin«. Mer om den i en nyhetsartikel senare i tidningen. Vad jag skulle komma fram till var att för detta nummer av Bild & Bubbla har serietecknaren Jimmy Wallin och historieprofessor Dick Harrison skapat en serie som bygger på deras intresse för och kärlek till serien »Tintin«. Att detta skulle bli uppmärksammat visste vi, men kanske inte att det skulle skapa rubriker i de flesta media runt om i Sverige i samma stund vi lade ut det preliminära omslaget på tidningen på Facebook. Men så var det. Den dag nyheten kom ut blev jag uppringd på kvällen av en utschasad Jimmy som berättade att han inte hunnit arbeta på hela dagen på grund av det mediedrev som dragits igång, och att nyheten till slut hittat sin väg till text-TV:s sidor. Ja, så går det när man ger sig av till Tintin-land.

 2. : : Generation Tintin s 8–9

  bob176s8

  Föreningen Generation Tintin har på kort tid fått ett stort antal medlemmar, anordnat ett antal evenemang och givit ut en årsbok.

 3. : : Webbserier s 10–11

  bob176s10

  Internet erbjuder möjligheter för konstarten tecknade serier att utvecklas på nya premisser. Svenska serieskapare är med i denna internationella rörelse.

 4. : : Spirou 70 år s 12–14

  bob176s12

  Serien »Spirous äventyr« firar 70 år. Vi passar på att syna jubileumsnumret av tidningen Spirou i sömmarna.

 5. : : Vykort från Köpenhamn s 16–17

  bob176s16

  Vartannat år går den av stapeln, Danmarks största seriefestival. Jamil Mani från C’est Bon Kultur har varit på besök.

 6. : : Vinland Saga – intervju med Makoto Yukimura s 18–25

  bob176s18

  Vi har besökt en japansk seriestudio och samtalat med Makoto Yukimura, som gör en av de mer framgångsrika japanska serierna med tydliga influenser från Norden.

 7. : : I Tintins fotspår s 26–32

  bob176s26

  Historieprofessor Dick Harrison har rest världen runt i Tintins fotspår, och serieskaparen Jimmy Wallin har bearbetat hans dagböcker och resefoton till en serie i Tintin-stil.

 8. : : På spaning efter Plekszy-Gladz mustascher – mitt första möte med Tintin s 33–38

  bob176s32

  Dick Harrison berättar om de allra första resorna han företog i Tintins fotspår, till de fiktiva östeuropeiska länderna bakom album som »Kung Ottokars spira« och »Det hemliga vapnet«.

 9. : : Malin Biller – in på bara skinnet s 40–45

  bob176s40

  Malin Biller är en av de roligaste nya svenska serieskaparna. Hon väjer inte för att skämta om vad som helst, högt som lågt, och är aktuell med boken »Du vet att du vill«.

 10. : : Innan s 46–47

  bob176s46

  En nedtonad och stämningsfull serie som visar en annan sida av Malin Billers skapande.

 11. : : Siegel & Shuster – Stålmannen erövrar världen s 48–61

  bob176s48

  När de två unga judiska killarna Siegel & Shuster väl skapat sin figur dröjde det inte länge förrän den erövrade världen.

 12. : : Krister Petersson – skisser och teckningar s 63–86

  bob176s63

  Krister Petersson är en av Sveriges mest älskade serieskapare med serier som »Uti vår hage« och »Vi å Pappa«. Här bjuder han på skisser, teckningar och andra opublicerade bilder.

 13. : : Simons 120 dagar – intervju med Simon Gärdenfors s 88–96

  bob176s88

  Simon Gärdenfors rör sig ofta i gränslandet mellan utlämnande självbiografi och journalistiska reportage. I projektet »Simons 120 dagar« har detta koncept drivits till sin spets.

 14. : : Serier och journalistik – samtal med Thomas Thorhauge s 98–104

  bob176s98

  Journalistiken är ett område som av tradition inte utgjort serieskaparnas traditionella fora. Vi har samtalat med en dansk serieskapare som dock ägnar sig åt just detta.

 15. : : Vad som är fantastiskt, enligt min far s 106–107

  bob176s106

  Åsa Grennvall berättar om hur det är att inte vara profet i sitt eget föräldrahem.

 16. : : Knasen 1950–1962 s 108

  bob176s108

  Den kompletta, kronologiska utgåvan av serien »Knasen« produceras i Sverige, ett av de länder där serien länge varit som mest populär.

 17. : : Olaf G. s 110–111

  bob176s110

  Ett av förra årets bästa album är en udda korsning mellan resereportage och biografi över en delvis bortglömd norsk skämttecknare och illustratör.

 18. : : Jan Lööfs serier vol 1 s 112–113

  bob176s112

  Jan Lööf är idag mest känd för sina barnböcker. Nu har äntligen hans serier, som inte varit tillgängliga på länge, samlats.

 19. : : Svenska fanzin i lyxutförande s 114–120

  bob176s114

  Att göra fanzin tillsammans har förekommit länge. Nu börjar de här projekten växa sig riktigt stora och ett fanzin idag kan vara på över 200 sidor.

Bild & Bubbla

Comments are closed.