Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 198 – (B&B nr 1/2014)

bob198omslag

Bild & Bubbla 198 är en stor skräckspecial, med artiklar om skräck i serier och om fenomenet zombies i tecknade serier. Vi toppar upp detta med en intervju med Sveriges skräckmästare Lars Krantz (»Dödvatten«), som dessutom visar upp material från sin penna i bildbilagan. Utöver detta innehåller numret bland annat en större artikel om den japanska skaparen Yoshiharu Tatsumi, om stereotyper i manga med mera.

Innehållsförteckning

 1. : : Skräck och serier s 7

  bob198s7

  Jag minns när jag var liten och SVT sände de klassiska skräckfilmerna från 1930-talet på TV. Den svartvita värld de presenterade var på något sätt mer skrämmande än den verkliga. Jag fick själv fylla i färgerna, något som naturligtvis gjorde dem än mer skrämmande än om de angivits från början. Scenen i »Dracula« när vampyren kliver in genom sovrumsfönstret gjorde så starkt intryck på mig att jag var rädd för svarta nattfönster i flera år efteråt. Konstformen tecknade serier är unik och det finns mycket man kan göra i serier som inte fungerar i andra media. Men det finns naturligtvis saker som också fungerar bättre i andra, konstformer/media. Länge tyckte jag att just skräck var ett sådant område, där film och TV med sina rörliga bilder och inte minst ljud kan vara så mycket mer skrämmande. Visst, jag har läst de klassiska EC-skräckserierna från 50-talet – men de var mer välgjorda och konstnärligt intressanta än rent skrämmande. Jag har också, på 70-talet, läst det svenska förlagets Red Clowns tidningar som Varmblodig, Kallblodig och Dracula – men det kändes mer som om de var ute efter effekter och spänning än, åter igen, att vara direkt skrämmande. Riktigt skrämd av en serie blev jag nog först när jag på 2000-talet upptäckte japanen Junji Ito, och satt och läste serier som »Uzumaki«, »Gyo« och »Tomie«. Jag minns speciellt ett tillfälle, när jag läste just en av Itos serier, ensam på nedervåningen i ett stort mörkt hus en natt. Känslan av att de stora rummen runt mig, som låg i mörker så när som på min lilla läslampa, helt plötsligt inte var så familjära och trygga som jag brukade uppleva dem kom sakta krypande över mig. En känsla som var lika delar skrämmande och njutbar. Skräckserier har aldrig, möjligen sånär som på ovan nämnda period under 70-talet, varit en stor genre i Sverige, framför allt inte vad gäller tillverkningen av inhemska serier. Idag har vi dock flera svenska serieskapare som rör sig hemtamt i gränslandet kring skräck, som Ola Skogäng med »Theos ockulta kuriositeter«, Dennis Gustafsson med »Viktor Kasparsson« samt inte minst detta nummers Lars Krantz, vars serier ofta förmedlar just den där odefinierbara, krypande känslan som jag finner allra mest skrämmande.

 2. : : Redaktionen läser s 8–9

  bob198s8

  Vi tittar in bakom kulisserna för att få reda på vad medlemmarna i redaktionen läser just i detta nu.

 3. : : Serieåret 2013 s 10–13

  bob198s10

  Serieåret 2013 är över, men vad hände, egentligen? Serietekets egen Ola Hellsten blickar tillbaka på trender under det år som gått.

 4. : : Ades Media och Dylan Dog s 14–19

  bob198s14

  Det helt nystartade svenska serieförlaget Ades Media ger ut den italienska skräckserien »Dylan Dog«, och vad passar bättre än att presentera dem i detta skräckspecialnummer.

 5. : : Apart förlag och The Walking Dead s 20–23

  bob198s20

  Apart Förlag har funnits ett par .r och ger oförtrutet ut den amerikanska skräck- och zombieserien »The Walking Dead«. Vi har suttit ner med förläggaren och eldsjälen Johan Kimrin.

 6. : : Mangaflickor och söta pojkar – könsstereotyper i manga s 24–29

  bob198s24

  Manga, japanska tecknade serier, har liksom de västerländska serierna en hel del välanvända könsstereotyper. Serieskaparen Natalia Batista berättar om fördefinierade roller i manga.

 7. : : Musikens makt – »Medley« av Lisa Medin s 30–37

  bob198s30

  Lisa Medin har oförtröttligt kämpat vidare med drömprojektet »Medley« i snart ett decennium och gått från egenpublicerade fanzin via löpande publicering i serietidning till bokutgivning på stort förlag.

 8. : : Tillbaka från graven – en titt på zombieseriens utveckling s 38–53

  bob198s38

  Zombier, zombier, överallt syns det zombier. En exposé över denna växande genre inom seriekonsten.

 9. : : Den svarta jorden – intervju med Lars Krantz s 54–61

  bob198s54

  Lars Krantz har en omedelbart igenkännlig stil – full av svärta i såväl bilderna som i berättandet. Krantz serier har man kunnat läsa i böcker som »Dödvatten« och »En hjälpande hand«.

 10. : : Lars Krantz – skisser och original s 62–86

  bob198s63

  Lars Krantz har grävt djupt i sina samlingar av skisser, original och målningar och bjuder in oss att till visning.

 11. : : Mörk manga – intervju med mangamästaren Yoshihiro Tatsumi s 87–97

  bob198s88

  Tatsumi är en av de stora mästarna i den japanska seriekulturen, men trots det är han förhållandevis okänd i väst. Vår skribent har intervjuat denna mangaka om hans långa karriär.

 12. : : Vinnörden korkar upp – vad gör Ulf Jansson nu för tiden? s 98–103

  bob198s98

  Ulf Jansson är en av Sveriges skickligaste serietecknare. Under snart 40 år har han med sin rena linje á la fransk-belgiska serier glatt svenska serieläsare. Läs om hans senaste bok, om vin.

 13. : : Medley 1: En ny våg s 104–105

  bob198s104

  »Medley« av Lisa Medin har utkommit i egenutgivna fanzin i ett antal år, men går nu regelbundet i tidningen Utopi, och har så äntligen kommit i en större samlingsvolym.

 14. : : Tecknade klassiker 1–2 s 106–107

  bob198s106

  LL-förlaget prövar p. konceptet att skapa serier av klassisk litteratur och låter framstående serieskapare ta sig an texter av Arthur Conan Doyle och Edgar Allan Poe.

 15. : : Dimma 1–3 s 108–109

  bob198s108

  »Dimma« är en antologi som utkommit med tre volymer så här långt, med alster av unga och ibland inte så unga tecknare från Västernorrland.

 16. : : Pyongyang s 110–113

  bob198s110

  Den kritikerrosade kanadensiske animatören och serieskaparen Guy Delisle har äntligen getts ut på svenska och vår recensent har satt tänderna i ett av hans tidigare verk.

 17. : : Kulturkrockar och stenmarkska uttryckssätt s 114–117

  bob198s114

  Årets första avigseriesida där våra två recensenter ger dig matnyttiga tips om vad du ska inmundiga och vad du ska undvika bland de svenska seriefanzinen!

 18. : : Den ljusnande framtid är vår s 118–119

  bob198s118

  Seriefrämjandet är i skrivande stund i full gång med det nya årets aktiviteter och har bland annat representerat Sverige i franska Angoul.me och ska hålla årsmöte i Göteborg.

Bild & Bubbla

Comments are closed.