Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
  • Artiklar

Den svenska serieproduktionen har begåvats med en ny serie, ”Fiffige Alf” eller ”Felix”. Det är fråga om en barnserie med en alldeles egen stil. Upphovsman och tecknare är den 29-årige konstnären Jan Lööf, som studerat vid Konstfack och utgivit tre barnböcker, ”En trollkarl i Stockholm”, ”Morfar är sjörövare” och ”Den flygande hunden”. Numera är Jan Lööf bosatt i Frankrike.

”Fiffige Alf” är en äventyrsserie berättad i en förenklande sagostil. Den lille grabben med glasögon och hög hatt råkar ut för äventyr, som har nutids- och science fiction-karaktär. Det första äventyret innehåller bland annat en maktgalen kapten, som vill erövra hela Söderhavet, och i det andra äventyret stiftar Alf bekantskap med en robot och får göra tidsresor till antiken och urtiden.

Närmast kan kanske ”Fiffige Alf” jämföras med ”Tin-Tin” men det finns stora och avgörande skillnader, exempelvis i temperament: I ”Tin-Tin” förenas spänning med humor, i ”Fiffige Alf” förstärkes spänningen med ett rent och nästan högtidligt allvar, som jag tror att barn har förmåga att uppfatta och uppskatta. Den naiva sagostilen, som tar sig uttryck i talande papegojor och gorillor, ger serien en alldeles speciell charm för vuxna; för barn är företeelserna antagligen realiteter.

I sina teckningar har Jan Lööf samma medvetna naivisering; ibland påminner de om barnteckningar, men det finns alltid exakthet i konturlinjer och effektivitet i ansiktsuttryck och kroppsställningar.

”Fiffige Alf” debuterade i danska Politiken under namnet ”Felix”. I Sverige finns den för närvarande i Saxons veckotidning och i Dagens Nyheter. Saxons började på det första äventyret och publicerar två strips i färg per nummer. DN började emellertid med det andra äventyret.

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 1 (1/1968). Texten återges med skribentens tillåtelse.