Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter

Mac Raboy är död och den realistiska äventyrsserien har alltså blivit ännu en stor tecknare fattigare. Nu är det i stort sett bara Harold Foster som fortfarande är verksam.

Manuel Raboy föddes 1914 i New York. Redan i läroverket började han genom speciallektioner utveckla sina artistiska talanger. Efter fortsatta konststudier sysslade han med träsnitt och en lovordad kollektion finns i New York City Metropolitan Museum of Art. Efter olika yrken med anknytning till kommersielll konst kom Mac i kontakt med Fawcett Publications, där han fick börja teckna serier. Bland annat fick han arbeta med ”Captain Marvel, Jr”.

Efter att ha varit Art Director vid Spark Comics anställdes Mac Raboy vid syndikatet Kings Feature för att teckna Blixt Gordon i söndagsversionen.

Mac Raboy utgick från Alexander Raymonds tredje och mest eleganta stil och utvecklade den till en virtuos konst. Varje bildruta fick en sällsynt genomarbetad komposition, linjen var distinkt och skönt kurvig och i de intrikata mönstren av böljande linjer och rörelser spårar man Mac Raboys förankring i träsnittstekniken.

Men tyvärr fastnade Raboy redan efter 4 år i ett enklare och stereotypt manér, som han sedan bibehöll i 15 år. Trots denna försämring tillhörde hans Blixt Gordon en av världens mest vältecknade serier.

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 1 (1/1968). Texten återges med skribentens tillåtelse.