Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
  • Artiklar

När Alex Raymond år 1946 introducerade ”Rip Kirby” var det inte många – och särskilt inte Raymonds chefer på King Feature – som trodde, att en seriehjälte med glasögon och intellektuella intressen kunde bli populär. Men det blev han – så småningom.

Rip Kirby eller Peter Falk, som han ibland heter på svenska, var liksom Raymond själv underrättelseofficer i flottan och vid krigsslutet öppnade han en detektivbyrå i New York.

Rip Kirby var en gentlemannadetektiv. En så sofistikerad person bör dock ha en betjänt. Det blev den förre kassaskåpstjuven Desmond. Detta strävsamma par har genom åren nedlagt ett stort antal skurkar, däribland upprepade gånger ärkefienden Mangler. Under Raymonds tid fanns det två flickor i Rip Kirbys liv: Pagan Lee och Honey Dorian (=Gittan Berg). Desmond hade en Jeeves-liknande kollega vid namn Wiggers. När John Prentice och hans manuskriptförfattare Fred Dickenson tog över serien år 1956 utmanövrerades Mangler, Pagan och Honey och istället infördes två systrar, Mumu och Tutu Amour. Så kärntruppen i serien består för närvarande av Rip Kirby, Desmond, Wiggers och systrarna Amour.

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 1 (1/1968). Texten återges med skribentens tillåtelse.