Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
© KFS/Bulls
  • Artiklar

Fantomen har återvänt. Den gamle hederlige ur-Fantomen, Mannen med dödskalleringen, varghunden Devil vid sin sida och pygmépolaren Guran väntande i djungelbrynet.

Det var 1936 som Lee Falk började berätta om ”Den vandrande vålnaden” och Ray Moore gav Fantomen liv på ritpappret. Nu har Nostalgia Press i New York släppt ut en bok med ett tidigt Fantomenäventyr, det femte från starten, ”The Prisoner of The Himalayas” (Nostalgia Press, 6 dollar). Ett komplett avsnitt precis så som det publicerades i amerikansk dagspress mellan den sjunde februari och den artonde juni 1938.

Ray Moores Fantomen-teckningar är enkla och robusta. Först ser rutornas innehåll lite gammaldags ut, men man upptäcker snabbt att just renheten och frånvaron av plottriga detaljer och en fantastisk förmåga att arbeta med skuggor, är det som gör Ray Moores Fantomen till en av de klassiska seriehjältarna med en markant egen profil.

Skämtsam Fantomen

Det är också frapperande hur rolig Fantomen var förr. Lee Falks dialoger är krydda av sarkasmer, skämt och självironi. Det är annat än dagens Fantomen som är en riktig träbock.

© KFS/Bulls

I ”Fången i Himalaya” räddar Fantomen en barndomsvän – en ung Maharadja – som råkat illa ut. Dessutom hinner Den Vandrande Vålnaden med något handgripligt uppvaktning av den eviga fästmön Diana Palmer (och hennes mamma!) Fantomen avstyr bl a Dianas giftermål med en rival … Men Fantomen själv har ingen som helst tanke på att själv gifta sej med Diana. Det avslöjar Lee Falk i Sture Hegerfors senaste bok ”Serier och serietecknare”.

– Fantomen kommer aldrig att gifta sej med Diana. Det blir inget äktenskap, ingen barnafödsel. Successionen i djungeln får ordnas på annat sätt. Hur det ska gå till är mitt stora huvudbry.

Bond-inspiration

Det blir mycket action i den lilla staden Barogar när Fantomen dyker upp där för att lösa mysteriet med den försvunna Maharadjan och hans son. En skön prinsessa, en förslagen bov och hans minst lika förslagna älskarinna är inblandade, Fantomen ställs framför exekutionspatrullen men klarar sej och finalen är en rafflande jakt på skidor. Man skulle nästan kunna tro att Ian Fleming hämtat en del stoff ur detta Fantomen-äventyr till sin James Bond-roman ”I hennes majestäts hemliga tjänst”.

© KFS/Bulls

Fler klassiker

Nostalgia Press är ett amerikanskt bokförlag värda många berömmande ord. Tidigare har man publicerat en gigantisk Blixt Gordon-volym och ”Little Nemo in slumberland”, och inom kort kommer en bok med ett tidigt Mandrake-äventyr, Fantomens pappa Lee Falk är som bekant även andlig fader till Mandrake, Lothar och Narda som såg dagens ljus första gången 1934.

Ytterligare serieböcker på gäng är sedan ”Krazy Kat”, ”Karl-Alfred” samt två delar med ”Terry och Piraterna” samt en ”Prins Valiant”-bibel i färg!

Nostalgia Press har tagit som sin uppgift att på nytt presentera klassiker från seriernas första gyllene era på 30- och 40-talet. Hittills har förlaget lyckats över förväntan.

Webbred:s anm.: ”The Phantom” och andra Nostalgia-böcker kunde på den tiden beställas genom Seriefrämjandets Inköp.

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 9 (3/1970). Texten återges med skribentens tillåtelse.