Generic filters
Exact matches only

Fakta

Conan nr 1: Den fördömda staden Conan nr 1: Den fördömda staden
Av: Författare: Robert E. Howard & Roy Thomas
Tecknare: Barry Smith
Tuschare: Sal Buscema, Dan Adkins, Tom Sutton & Tom Palmer
Översättning: Rolf Lindby
Omfång: 84 sidor
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Carlsen/if
Utgivningsår: 1978
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Fantasy
ISBN: 91-510-2237-0
Conan nr 2: Fruktans dal Conan nr 2: Fruktans dal
Av: Författare: Robert E. Howard & Roy Thomas
Tecknare: Barry Smith
Tuschare: Sal Buscema
Översättning: Rolf Lindby
Omfång: 84 sidor
Utgivare: Carlsen/if
Utgivningsår: 1978
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Fantasy
ISBN: 91-510-2237-0

Conan nr 1–2

Böcker

Carlsen/if har givit ut två album med vartdera fyra Conan-episoder. Nr 4, 6, 7 och 8 respektive 9, 10 och 11 (dubbelepisod) i den amerikanska serietidningen Conan the Barbarian, som startade 1970. Nr 1, 2, 3 och 5 kommer naturligtvis (suck) i album 3. Förlaget har angivit årtal för tidigare svensk publicering men inte tidning och inte originalpubliceringar. Arne Mossberg försöker som alltid blanda bort korten. Med den nuvarande skrivningen vill han inbilla läsarna att Carlsen svarat för även de tidigare utgivningarna.

Ur ”Conan”. © Cabinet

För Conan-samlarna och serievetenskaparna är det naturligtvis bra att få tillgång till dessa tidigare Conan-episoder i praktiska samlingsvolymer. Originalteckningarna betingar numera höga priser på de amerikanska antikvariaten.

Men Carlsen/if har vissa kulturella förpliktelser. I Sverige har ju namnet Carlsen Comics förtjänt eller oförtjänt förknippats med vettig barn- och ungdomslitteratur. Men ”Conan” är inte någon uppbygglig litteratur – åtminstone inte för barn. Gissningsvis kommer inte ett enda bibliotek att köpa in albumen. Kanske hade det varit bättre att inkludera ”Conan” i förlagets samlingsutgivning Serier för vuxna?

Personligen har jag ett tvekluvet förhållande till ”Conan”. Det är lätt att ryckas med av fantasiflykten, de exotiska skildringarna av den hyboreanska världens länder, kungar, prinsessor, trollkarlar, demoner, gudar och sällsamma väsen. Men den fascistoide hjältefiguren Conan och seriens tjuvmoral som ger sken av att vara vuxen, desillusionerad, filosofisk och därför djupt allmängiltig berör åtminstone mig illa. Och Roy Thomas’ intriger blir enahanda efter två dussin.

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 44 (2/1979). Texten återges med skribentens tillåtelse.