Generic filters
Exact matches only

Fakta

Blueberrys ungdom nr 1: Missouris demoner Blueberrys ungdom nr 1: Missouris demoner
Av: Författare: Jean-Michel Charlier
Tecknare: Colin Wilson
Översättare: Bengt Sahlberg
Textare: Katarina Lindahl
Omfång: 48 sidor i färg
Format: Seriealbum
Utgivare: Carlsen Comics
Utgivningsår: 1990
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 91-510-6114-7

Blueberrys ungdom nr 1: Missouris demoner

Böcker

Om KF gav ut blåvita seriealbum skulle det här albumet kort och gott kunnat heta ”Blueberry” med vit text på blå botten, för det innehåller allt som man numera har rätt att förvänta sig av ett Blueberryalbum: ett hemligt uppdrag, en maktgalen senator, en elak banditledare, en skön kvinna, vackra naturscenerier samt en rejäl dos dynamit.

Charlier har till och med lyckats få med en Jimmy McClure-figur. För trots att McClure inte kommer med i serien förrän i det fjärde ordinarie albumet, har han med tiden blivit så viktig för serien att någon liknande måste finnas med även i äventyren från Blueberrys ungdom för att det hela ska fungera till belåtenhet.

Om någon annan serie skulle upprepa sig så till den milda grad som ”Blueberry” nu gör skulle jag antagligen bli mycket missnöjd och kritisera detta, men så länge Charlier kan berätta sin historia så man blir fullständigt uppslukad av den tänker jag inte klaga. Däremot känner jag mig oroad över vad som kommer att hända med Blueberry, nu när Charlier (han dog ifjol) inte längre kan hålla sin hand över serien.

Teckningsmässigt finns det dock ingen anledning till oro. Colin Wilson kan nog lura i vem som helst att hans teckningar är gjorda av Jean Giraud, seriens ordinarie tecknare. Det är så fruktansvärt likt att man måste anstränga sig för att hitta skillnader i stil. Wilson påminner om Giraud i ”Järnhästen” och ”Siouxernas spår”, innan han började smälta samman Girstilen med Moebiusstilen. Det är bra gjort, och om ”Blueberry” ska tecknas av någon annan än Giraud ser jag inget fel i att den tecknas i Girauds stil, då denna är så intimt förknippad med serien. Framtiden får utvisa om Wilson kommer att frigöra sig från Giraud.

Slutligen kan väl sägas att det för omväxlings skull är trevligt att läsa ett Blueberryalbum som inte är en fortsättning på något som började tre album tillbaka i tiden. Nästa album av ”Blueberrys ungdom” kommer dock att bli en fortsättning på ”Missouris demoner” …

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 97 (4/1990). Texten återges med skribentens tillåtelse.