Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
  • Artiklar

»CAP AU NORD« (Riktning nord) blir den franska titeln på den stora nordiska serieutställningen »SeriNord«, som vi berättade om i förra numret, och som ska visas vid seriefestivalen i Angoulême 23–26 januari. Utställningens logotyp föreställer ett genuint föremål från snöiga Norden: en sparkstötting!

Det är nu klart vilka tecknare som deltar. Här är listan:

DANMARK: Sussi Bech, Teddy Kristiansen, Peter Madsen, Peter Snejbjerg.

FINLAND: Kati Kovacs, Timo Mäkelä, Tiina Paju/Sarri Luhtanen, Pentti Otsamo.

ISLAND: Bjarni Hinriksson.

NORGE: Siri Dokken, Steffen Kverneland, Arild Midthun, Bjørn Ousland.

SVERIGE: Max Andersson, Ulf Jansson, Ulf Lundkvist, Cecilia Torudd.

Man kan väl inte säga att det är många av deltagarna som är några internationella stjärnor … ännu.

De som nått ut bäst är danskarna. Både Teddy Kristiansen och Peter Snejbjerg har tecknat amerikanska prestigeserier, främst åt förlaget DC:s Vertigo-sektion. Peter Madsens »Valhall« har fått flera album utgivna i Frankrike och Sverige.

Sussi Bechs »Nofret« och »Aida Nur« har utkommit i Belgien, Frankrike, Holland och Sverige.

Finnen Pentti Otsamo och svensken Max Andersson har publicerats av nordamerikanska oberoende förlag – Otsamo i tidningen Drawn and Quarterly – och Max Andersson dessutom i Tyskland.

I Sverige känner vi därutöver till Kati Kovacs »Grön rapsodi«, och Arild Midthun och Bjørn Ousland har vi sett i Pyton.

Men i det stora hela står det klart att Norden har en rad mycket begåvade serieskapare som inte är nämnvärt kända utanför det egna landets gränser. Det är bland annat det som projektet SeriNord vill råda bot på. Och naturligtvis vill man försöka passa på att sprida kännedomen även om tecknare som inte fått plats i det snäva utställningsurvalet.

Samordnare och eldsjäl i projektet är Tove Bakke, som arbetar på norska kulturrådet. De som håller i den svenska delen är Kristiina Kolehmainen och Göran Ribe, samt Rolf Classon på Tago Förlag, som ansvarar för den antologi med nordiska serier som också förbereds.

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 130 (3/1996). Texten återges med skribentens tillåtelse.