Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Kati Kovács tog hem stora priset vid årets Kemi-festival.
  • Nyheter

Världens nordligaste seriefestival, den i finska Kemi den 18–20 maj, lockade som vanligt med flera högintressanta gäster i år, däribland Eddie Campbell (”Baachus”, ”From Hell”), Florence Cestac (vinnare av förra årets stora pris på Angoulême, och en gång på svenska i albumet ”Spegelns ansikte”), Ben Katchor (”Julius Knipl, Real Estate Photographer”) och Peter Madsen (”Valhall”). Dessutom redovisades resultatet från festivalens nordiska serietävling både i form av prispengar och i form av ett snyggt seriealbum med de bästa tävlingsbridragen.

Serietävlingen, som för tredje gången var en samnordisk affär, samlade 351 deltagare, varav 196 från Finland, 89 från Sverige, 42 från Norge och 14 från Danmark. Detta var en ökning med cirka 50 tävlande jämfört med året innan. I novellkategorin tävlade sammanlagt 326 olika noveller och i strippkategorin 70 strippserier (plus en väggbonad!) – material som räckt till femtio normalstora album. Antalet kvinnliga deltagare bara ökar, och i år var kvinnornas andel 35,2 % (mot 31 % i fjol).

Årets omgång var mycket jämn. Till final gick 24 bidrag, varav 16 noveller och 8 strippserier (och då kom ett tiotal bra, publiceringsdugliga serier inte ens med i finalen). Tittar man på hur finalisterna fördelades bland olika länder visade det sig också vara mycket jämnt – 9 bidrag från Finland, 8 från Sverige, 4 från Danmark och 3 från Norge.

Kati Kovács tog hem stora priset vid årets Kemi-festival.

Vinnare i ”Strippkategorin” (samt även utsedd till tävlingens ”Grand Prix” och mottagare av hela 10 000 FIM) var Kati Kovács från Finland, som deltog med serien ”Vuoteen omat – ja vieraat” (”Till sängs – eller inte”). Juryns motivering löd: ”Svart sängkammarhumor med väldigt sympatisk utformning. Många även uppslitande teman behandlas med varsamhet och med lust. Personerna känns äkta och situationerna är lätta att känna igen. Strippen tar väl hand om humorstrippens få variationer.”

Andrapriset på 3 000 FIM gick till Sven-Bertil Bärnarp från Sverige för serien ”Medelålders blues”, och tredjepriset på 2 000 FIM gick till lb Kjeldsmar från Danmark för ”Sloth”.

De andra finalisterna i strippkategorin var: Finn Andersson från Sverige med ”Amors pilar”, Mikael Hyykoski från Finland med ”Mixun maailma” (”Mixus värld”), Jesper Kragh från Danmark med ”Norman” samt Håkan Mattson från Sverige med ”Mammas gata”.

Daniel Ahlgren vann novellkategorin. © Daniel Ahlgren

I ”novellkategorin” gick förstapriset på 6 000 FIM till svenske Daniel Ahlgren för serien ”The girl who never fick nån post”. Motiveringen löd: ”En gripande och klar serienovell om en flicka och en häst som lätt öppnar sig för läsaren. Snor-detaljen fungerar utmärkt som extraeffekt. Långsamt berättartempo lämpar sig bra för berättelsen. Teckningarna är sorgfulla och enkelt realistiska men ändå omsorgsfullt tecknade, speciellt hästen.”

Andrapriset på 4 000 FIM gick till Samuel Svärd, också han från Sverige, för ”Hälsa hem”, och tredjepriset delades mellan två personer: 2 500 FIM vardera gick till Ville Salomaa från Finland för serien ”The Christmasparade” och till Jaana Suorsa från Finland för ”Sikuus on pop!” (”Det är inne att vara gris!”).

Hedersomnämnanden i kategorin gick till Dennis Gustafsson från Sverige och serien ”The Last Will”, samt till Emmi Jormalainen från Finland.

De andra finalisterna i novellkategofin var Noora Federley & Ville Pirinen från Finland med ”Alien Weetabix”, Adreas Haagstad från Norge med ”Skroniken”, Tuula Honkanen från Finland med ”Tyttöystävä” (”Flickvännen”), Harri Manner från Finland med ”Postmodernismi” (”Postmodernism”), Trond Romo från Norge med ”Hund” (”Koira”), Lena Sjöberg från Sverige med ”Sonja, Lie & jag”, Per Stavnsbo från Danmark med ”Easy”, Jens Thegler från Danmark med ”Stahlmeister”, Sara Thysell från Sverige med ”Måndag–söndag” samt Jarkko Vehniäinen från Finland med ”Outo Markku” (”Marku, den udde”).

I tävlingsjuryn satt bibliotekschefen Kristiina Kolehmainen från Serieteket i Stockholm, journalisten Morten Harper från Oslo, arkitekten Kalervo Pulkkinen från Helsingfors och festivalledaren Heikki Porkola från Kemi.

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 153 (2/2001). Texten återges med skribentens tillåtelse.