Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
  • Artiklar
I september 2005 hände något unikt i Sverige, ja faktiskt hela Norden: Seriefrämjandets Seriecenter invigdes. Centret finns beläget i Mazettis anrika chokladfabrik, som efter renoveringar numera kallas Kulturhuset Mazetti.

Seriefrämjandets seriecenter ligger på andra våningen i en vacker rödteglad industrilokal som en gång i tiden spred en doft av choklad över Malmö. I Kulturhuset ryms även Malmö Kulturförvaltning, Kulturskolan, den multikulturella föreningen Inkonst samt ett antal kulturföreningar och utbildningar – en spännande mix som leder till intressanta korsbefruktningar mellan olika konstarter.

Seriecenter är, precis som namnet anger, ett center för allt som har med serier att göra, och består av ett antal delar: Seriefrämjandets förbundskansli, Seriestudion med tio ateljéplatser för professionella serieskapare, Kulturskolans undervisningslokal för barn och ungdomar samt serietecknarkollektivet C’est Bon Kulturs ateljé.

Seriecenter har tillkommit i samarbete mellan Seriefrämjandet och Malmö stad. De som styrt det idoga arbete som lett fram till centrets tillblivelse är framför allt Gunnar Krantz, Fredrik Strömberg och Jakob Hallin. Projektet har bland annat stötts av Framtidens Kultur, Kultur Malmö och Egmont Kärnan.

Verksamheten i Seriecenter har i skrivande stund precis kommit igång, men det sjuder redan av aktiviteter. Nedan kan du se hur det ser ut, och på de följande sidorna syns en del av alla dem som arbetar på Seriecenter.

För mer information om Seriecenter samt dess olika aktörer, se följande adresser: www.seriecenter.se, www.serieframjandet.se, www.seriestudion.se, www.cestbonkultur.com. För ett utförligt bildreportage från invigningen av Seriecenter, se www.sekventiellt.se.

Seriecenter ligger i Kulturhuset Mazetti, en ärevördig gammal chokladfabrik mitt i Malmö. Foto: Jakob Hallin.

I Kulturskolans regi hålls lektioner i serieteckning med barn och ungdomar i utbildningslokalen. Foto: Jakob Hallin.

I Seriefrämjandets kansli produceras Bild & Bubbla, planeras utställningar och festivaler med mera. Foto: Jakob Hallin.

I Kulturhusets utställningslokal har det redan varit flera utställningar med serietema. Foto: Jakob Hallin.

I Seriestudion arbetar tio professionella serieskapare, med många olika stilar och inriktningar. Foto: Jakob Hallin.

C’est Bon Kultur har en egen ateljé, där bland annat kulturtidskriften C’est Bon Anthology tillverkas. Foto: Jakob Hallin.

De olika delar som utgör Seriecenter är samlade i en egen del av Kulturhuset Mazetti. Foto: Jakob Hallin.

Bokhyllor dominerar stora delar av lokalerna, och de innehåller naturligtvis serier. Foto: Jakob Hallin.

I kulturhusets restaurang Zam pryds väggarna av teckningar av Niklas Asker och Mattias Elftorp. Foto: Jakob Hallin.

Foto: Jakob Hallin.

Foto: Jakob Hallin.

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 169 (3–4/2005). Texten återges med skribentens tillåtelse.