Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Förlagsmannen Lukas Bonnier, född 1922, avled natten till 8 februari 2006. För serievänner är han mest känd som mannen som startade familjen Bonniers engagemang i seriemarknaden genom att grunda Åhléns och Åkerlunds serieavdelning, Serieförlaget, vars första tidning blev Fantomen, som började komma ut 1950, i början av den svenska serietidningsboomen.

Enligt en känd anekdot skall hans far Tor varit svår att övertala, och sagt på ett styrelsemöte: ”Käre son, den Bonnierska familjen har givit det svenska folket en Strindberg, en Lagerlöf, en Heidenstam – och nu vill du ge dem ’Fantomen’…”. Han blev dock övertalad av de yngre styrelseledamöterna.

Efter ett tag under namnet Åhléns & Åkerlunds ungdomstidningar, fick förlaget namnet Semic, som det sedan behöll till dess att serietidningsdelen såldes till konkurrenten Egmont 1997. Med serietidningar som Fantomen, 91:an, Agent X9 var Semic under många år ett av Sveriges största serieförlag, vars utgivning är känd för flera generationer svenskar. Lukas Bonnier behöll som VD för moderbolaget Åhlén & Åkerlunds in på 1980-talet, och därefter styrelseordförande, inflytande över förlaget långt in på 1980-talet.