Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Gratistidningen Metros serietävling har avgjorts. Tio insända bidrag gick till final, och priset på 50 000 kronor gick till "Sånt e livet" av Lena Asklund.

Juryn, bestående av initiativtagaren Håkon Strand från norska Strand comics, Rolf Classon från Kartago förlag, Mona Johansson från Metro och Lise Myhre, Nemis skapare, gav följande motivering: ”Genom den skarpa och avslöjande gestaltningen i figurerna och den friska humorn och det sköna flytet i replikerna, lyckas Lena Asklund underhålla oss med gammal klassisk seriestriphumor – som samtidigt äger en feministisk glimt i ögonvrån.”

Lena Asklund kommer från Göteborg, men har bott i Stockholm i 11 år. Hon arbetar som brandman, men är även självlärd tecknare och har haft småuppdrag som illustratör tidigare, bland annat på webben och åt SR. Övriga finalister var ”Ivana” av Iris Tilli, ”Utan titel” av Emelie Wedhäll, ”Biller” av Malin Biller, ”Sweden deluxe” av Marcus Ivarsson, ”Sambokilon” av Gustav Persson, ”Roberts butik” av Nickan Jonasson, ”Melf” av Mikaela Elf, ”Ellinor” av C. Öström, samt ”Ink” av Jenny Berggrund. Samtliga finalister finns utställda på Serieteket i Stockholms kulturhus, där det fram till 26 mars finns möjlighet för besökarna att rösta fram sin egen favorit. Vinnaren i publikomröstningen får 10 000 kronor. Planer finns också på ett separat häfte med de bästa bidragen, som skulle distribueras med Metro och någon av Full Stops serietidningar (Pondus, Nemi, Larson!).

400 bidrag har skickats in till tävlingen, vilket enligt arrangörerna gör den till den största i sitt slag hittills i Sverige. Håkon Strand menar att Sverige har en stor potential vad gäller skämtstrippar. Det blir förmodligen flera tävlingar, kanske i samarbete med Metros olika upplagor i andra länder, vilket skulle göra det till en internationell stripptävling.