Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Mickey Spillaine's Mike Hammer nr 1 (1982) samlade strippserien med samma namn. Copyright Spillaine, hämtad från Grand Comics Database.
  • Artiklar
Mickey Spillane avled den 17 juli 2006 vid en ålder av 88 år. För de flesta är han mest känd som författaren bakom den hårdkokta deckaren Mike Hammer, men Spillane har även skrivit en del serier och varit aktiv som skådespelare.

Frank Morrison Spillane föddes 9 mars 1918 i New York och har en brokig bakgrund som elitsimmare, stridspilot, detektiv och cirkusartist (mänsklig kanonkula). Hans huvudsakliga gärning ligger dock i författandet. För Timely, National Periodical och Novelty Press skrev han under tidigt 30- och 40-talet serier och textnoveller i tidningar som Marvel Mystery Comics och Blue Bolt Comics.

Hans mest kända figur Mike Hammer lär faktiskt ha haft sin upprinnelse i en deckarserie vid namn ”Mike Danger” som refuserades av en redaktör på förlaget Quality Comics strax före andra världskriget. Bättre gick det när Spillane flyttade över konceptet till romanformen; det första verket kom 1947 under namnet “I, the Jury”. Under åren har det blivit totalt 13 böcker – den sista kom så sent som 1996 – och totalt har böckerna sålt i 225 miljoner exemplar. Många av böckerna har filmatiserats mer än en gång, bland annat med Stacy Keach och Spillane själv i huvudrollen.

“Mike Hammer” har också blivit dagspresserie 1953–54, med Spillane och några medkreatörer som manusförfattare. Bakom tillkomsten av denna serieversion låg Jerry Iger, men han hade själv inget med det rent konstnärliga att göra. Serien lades ner på grund av klagomål på det mycket våldsamma innehållet. Den närbesläktade Mike Danger har dock blivit serie vid fyra tillfällen.

På det privata planet var Spillane gift tre gånger och fick fyra barn. Han var medlem i Jehovas Vittnen sedan 1951, vilket kan tyckas svårt att förlika med den hårdkokta machovärld som framställs i hans böcker. Han beskrev själv sina verk på följande vis: ”My work may be garbage but it’s good garbage.”