Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Marvel Zombies/Army of Darkness nr 1 (maj 2007). Bild: Arthur Suydam. Copyright Marvel Comics/Dynamite Entertainment, hämtad från Grand Comics Database.
  • Nyheter
Zombierna, de levande döda, har gjort comeback i populärkulturen på sistone.

Trenden inleddes redan 2002 med filmerna ”28 Days Later” och ”Resident Evil” och tog verklig fart 2004 med ”Resident Evil 2”, ”Shaun of the Dead” och ”Dawn of the Dead”. Den sistnämnda filmen är en ny version av en sjuttiotalsrulle av zombiefilmens nestor George Romero. Romero själv svarade med ”Land of the Dead” 2005, och hans gamle samarbetspartner John Russo släppte samma år två TV-filmer i sin serie ”Return of the Living Dead”.

Zombietrenden har även spillt över i seriernas värld. The Walking Dead är en tidning på temat från Image Comics som startade 2003, med manus av Robert Kirkman och bild av Tony Moore och Charles Adlard. Serien har lånat flitigt från Romeros filmer, men har inget med dem att skaffa.

”The Death of Death” är däremot en officiell ”Living Dead”-historia skriven av Romero själv för Vertigos tidning Toe Tags 2004–2005. Historien fortsätter numera hos förlaget IDW Publishing. En annan serie som görs på licens är ”Army of Darkness”, som spinner vidare på ”Evil Dead”-filmerna och som sedan 2005 utges av förlaget Dynamite Entertainment.

Den verkligt stora serieframgången i genren på senare år är dock miniserien ”Marvel Zombies”, som utspelas i ett alternativt universum där alla Marvels hjältar är människoätande zombier. Titeln anspelar på en nedsättande benämning på fanatiska serieläsare, men har här fått en bokstavlig betydelse. Idén kom från Mark Millar, men bakom miniserien i fem nummer 2005–2006 ligger Robert Kirkman (manus), Sean Phillips (bild) och Arthur Suyda (målade omslag som parodierar kända serietidningar). Under 2007 kommer också en produktlinje med actionleksaker baserad på ”Marvel Zombies” från dotterbolaget Marvel Toys.

Under året blir det dessutom premiär för förlagscrossovern ”Marvel Zombies vs. The Army of Darkness”.