Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Hergé (Georges Remi), "Tintins" skapare, föddes för 100 år sedan i år. Han var inte bara skapare av en klassisk äventyrsserie (liksom av en del andra, mindre kända, som "Smecken och Sulan" och "Johan, Lotta och Jocko"), utan han är också en av de stora stilbildarna inom de fransk-belgiska serierna.

Hergé skapade Tintin för dagstidningen Le XXe siècles ungdomsbilaga 1929. Fram till sin bortgång 1983 producerade han 23 äventyr med den unge reportern. Efter hans död har rättigheterna förvaltats av stiftelsen Fondation Hergé, under ledning av änkan Fanny Rodwell.

Jubileumet firas givetvis på olika håll. Här i Sverige ordnar Serieteket i Stockholms kulturhus en festkväll på själva födelsedagen, tisdag 22 maj, under medverkan av bl.a. Tintinöversättaren Björn Wahlberg. På lördagen därefter, den 26 maj, sker den högtidliga invigningen av utställningen ”Tintin till sjöss” på Sjöhistoriska museet i Stockholm. Utställningen visas till och med februari 2008. I samband med jubileumet har dessutom en ny svensk Tintinförening, Generation Tintin grundats, med bland annat översättaren Björn Wahlberg i styrelsen.

Under maj månad är Hergé månadens samarbetsartikel i Seriefrämjandets Seriewiki. Har du något att bidra med till artikeln, är du välkommen att göra det!

Mer om Hergé och Tintin: