Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Porträtt av Alan Moore, teckning av Steve Bissette.
  • Nyheter
Efter ett mångårigt förhållande och ett långvarigt professionellt samarbete ingick serieskaparna Alan Moore och Melinda Gebbie slutligen det äkta ståndet på lördagen den 12 maj.

Vigseln skedde i parets hemstad Northampton. Bland gästerna märktes serielegendarer som Neil Gaiman, Dave Gibbons, Kevin O’Neill, Oscar Zarate och Jose Villarrubia. Brudgummen själv var iklädd ett klarblått plommonstop med matchande kostym, bruden en imponerande grön klänning och svart flor för ansiktet. Till dansen spelade the Bonzo Dog Doo Dah Band tribute group.

Den brittiske författaren Alan Moore är förmodligen främst känd för att vara en av dem som förnyade de brittiska och amerikanska science fiction-, skräck- och superhjälteserierna på 1980-talet med serier som ”Swamp Thing” och ”Batman: The Killing Joke”. Med superhjälteeposet ”Watchmen” satte han serieromanen på kulturkartan. På senare år har han med höga konstnärliga ambitioner ägnat sig åt andra ”lågstående” seriegenrer, såsom pornografi (”Lost Girls”) och viktoriansk science fiction (”League of Extraordinary Gentlemen”).

Den amerikanska konstnären Melinda Gebbie upptäckte seriemediet och dess undergroundscen på 1970-talet, då Lee Marrs övertalade henne att bidra till antologin Wimmin’s Comix. 1984 flyttade hon till England där hon sedermera träffade Alan Moore och inledde inte bara ett förhållande, utan även ett professionellt samarbete. Gebbie har illustrerat porrserien ”Lost Girls” och den udda superhjälteserien ”Cobweb” till Moores manus.

På sistone har Moores professionella seriekarriär fått stiga tillbaka något till förmån för hans intresse för shamanism. Moore är praktiserande magiker och säger sig tillbe den romerska ormguden Glycon. Nyligen kom emellertid ”Lost Girls” ut i en påkostad samlingsutgåva, och i höst räknar Wildstorm med att släppa Moores nya ”League”-serie ”The Black Dossier”.

(Bilder från bröllopet kan beskådas på Neil Gaimans blogg.)