Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Komika förlag med Mikke Schirén i spetsen debuterade som serieutgivare så sent som förra året, men har redan kommit upp i en snabb utgivningstakt. Under 2007 och 2008 fortsätter man att satsa hårt på både originalsvenska och översatta serier, något som går att läsa på förlagets webbplats.

I april kom tre svenska serieskapare ut med sina debutalbum på Komika – Jimmy Jönsson med ”Sibiu”, Sofia Olsson med ”Ända hit” och Jamil Mani med ”Tio fingrar lång”. I höst räknar man med att ge ut första delen av fransmannen Lewis Trondheims ”Kaninos fantastiska äventyr” samt den första av flera planerade samlingar med Rolf Gohs klassiska ”Mystiska 2:an”. Längre fram finns Joann Sfars ”Klezmer” och den biografiska ”Hergés äventyr” av Bocquet/Fromental/Barthélemy inplanerade. Li Österberg, känd som tecknare på ”Johanna”-sviten, har också aviserat i sitt fanzin Agnosis att ett soloalbum med hennes serier är under produktion.

Fasil Grande är namnet på Komikas kommande serietidning som kommer att ha premiär senare under 2007. Konceptet är att blanda europeiskt med svenskt, etablerade serieskapare med nya, humor med allvar, men att alltid ta seriemediet seriöst. I första numret medverkar serieskapare som Charles Berberian, Philippe Dupuy, Christophe Blain, Emelie Friberg, Mattias Thorelli, Lewis Trondheim, Emile Bravo och Jessica Kurki.

En ny serieantologi blir det också under 2008. ”Eld!” är namnet på den och man söker för närvarande efter lämpliga bidrag från svenska serieskapare.

Slutligen tar man även nya tag med den internetpublicerade seriefacktidskriften Komika Magasin, som enligt Schirén ska ”byggas starkare” under den närmaste tiden.