Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Två av världens populäraste filmregissörer ska enligt uppgift göra film av en av världens populäraste serier. Det amerikanska nöjesmagasinet Variety rapporterar att DreamWorks (känt för bl.a. Shrek-filmerna) kommer att producera tre 3D-animerade långfilmer med den belgiske seriehjälten Tintin i huvudrollen. Regissörer? Steven Spielberg och Peter Jackson.

Spielberg har länge varit ett stort fan av Tintin och har tillsammans med producenten Kathleen Kennedy varit innehavare av rättigheter till olika Tintinrelaterade projekt i över 25 år. Rykten om kommande filmer har florerat lika länge, men aldrig realiserats. Den här gången tycks projektet ha kommit åtminstone en bit på väg, då det nyzeeländska produktionsbolaget WETA Digital (som stod bakom effekterna i ”Sagan om ringen”-filmerna) i hemlighet har producerat en 20 minuter lång testfilm.

Anledningen till att filmen görs som 3D-animation är enligt Spielberg att de vill få fram känslan av realism, men ändå hedra den unika karaktär som Hergé gav sina figurer och sin värld, något som de inte tror de kan åstadkomma med spelfilm. Jackson, även han ett fan sedan gammalt, säger att figurernas design är grundad i Hergés teckningar, men att de inte kommer att se tecknade ut. ”De ser ut exakt som verkliga människor – men verkliga Hergé-människor!”

Enligt Variety kommer projektet emellertid inte att sjösättas i brådrasket. Först ska Spielberg avsluta inspelningen av ”Indiana Jones 4”, medan Jackson har sitt projekt ”Bones” att färdigställa.

Hergés änka Fanny Brodwell basar över Fondation Hergé som äger rättigheterna till ”Tintin”. Hon är känd för att vara restriktiv med upphovsrätten, men säger till Variety att det här är ett utmärkt sätt att hedra Hergés arv, inte minst då tillkännagivandet sker bara några dagar före hans hundraårsdag. Kanske kan också filmerna, om de blir av, äntligen få den breda amerikanska publiken att upptäcka ”Tintin”, något som de – till skillnad från större delen av den serieläsande västvärlden – inte gjort än.

Läs den ursprungliga artikeln från Variety här.