Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Fransk filmaffisch till "Persepolis". Copyright Satrapi/Sony Pictures.
  • Nyheter
Amerikanska nyhetsbyrån AP rapporterar att den franska ambassaden i Teheran har fått en officiell protest från Iran. Protesten gäller den animerade filmversionen av Marjane Satrapis serieroman "Persepolis", som är ett av tävlingsbidragen på den stundande filmfestivalen i Cannes, och har urpremiär på onsdagen den 23/5. Den iranska Farabi-stiftelsen, en filmstiftelse som enligt AP är knuten till regeringen, hävdar i skarpa ordalag att filmen ger en orealistisk bild av verkligheten i Iran och varnar för att filmen kommer att ge festivalen dåligt rykte.

Satrapis serieroman gavs ursprungligen ut 2001–2002 och har hyllats av en närmast enig kritikerkår över hela världen. 2005 belönades den med Seriefrämjandets Urhundenpris. Historien är helt självbiografisk och berättar om Satrapis uppväxt som ung tjej och tonåring i en ickereligiös familj före och efter den islamska revolutionen, en tillvaro som till slut driver henne till landsflykt.

Det är andra gången på kort tid som Iran avlägger en officiell protest mot film från väst. I april rapporterade vi hur krigsfilmen ”300”, även den baserad på en tecknad serie, upprörde den iranska regeringen på grund av dess porträttering av perserna.

Festivalledningen i Cannes har hittills avböjt att kommentera protesten.