Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Tomas Bolme (Tintins röst) invigningstalar på utställningen "Tintin till sjöss". T.v. Tintinöversättaren Björn Wahlberg, dagen till ära utklädd till Kapten Haddock. Foto: Ola Hammarlund.
  • Nyheter
Det kan inte ha undgått många serieintresserade att Hergé, "Tintins" skapare, fyller 100 i år. På Serieteket i Stockholm anordnades en festkväll på själva födelsedagen, tisdag 22 maj. Tintinöversättaren och Hergéexperten Björn Wahlberg höll ett hyllningstal inför en stor publik, varefter det bjöds på tårta och frågesport. Dessutom presenterade den nya Tintinföreningen , Generation Tintin sig själva.

Tavla från utställningen med marina motiv. Foto: Ola Hammarlund.

På fredagen var det öppnades officiellt utställningen ”Tintin till sjöss” på Sjöhistoriska museet. Museichefen Hans-Lennart Ohlsson inledde, varefter Tomas Bolme, känd för generationer svenskar som Tintins röst i tecknade filmer och på skivor höll det officiella öppningstalet. Därefter klippte Hergés änka, Fanny Rodwell av bandet. Själva utställningen är producerad i samarbete med Studios Hergé och skildrar båtar och sjöfart i Tintins äventyr, med tonvikt på albumen ”Krabban med guldklorna”, ”Den mystiska stjärnan”, ”Enhörningens hemlighet”, ”Rackham den rödes skatt” och ”Koks i lasten”. I utställningen finns beskrivet hur Hergé arbetade genom originalsidor, skisser och referensmaterial från Studios Hergés arkiv, tillsammans med modeller och äkta föremål från museets samlingar. Speciell uppmärksamhet ägnas givetvis eventuella svenska kopplingar. Bland annat åkte Hergé och hans assistent Bob de Moor med det svenska fartyget La Reine Astrid för att göra research inför arbetet med lastfartyget Ramona från ”Koks i lasten”. I samband med utställningen, som visas till och med februari 2008, har också en bok om båtar och sjöfart i ”Tintin” getts ut.