Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Povel Ramel är död och nöjessverige har gått i landssorg. Den folkkäre artisten avled på tisdagskvällen den 5 juni, 85 år gammal. Povel var framför allt känd som revykung, skådespelare, kompositör, pianist, komiker och författare. Vad som inte är lika känt är att han under sin karriär även arbetade med flera serierelaterade projekt.

Baron Povel Karl Henric Ramel föddes den 1 juni 1922 på Östermalm i Stockholm. När han var femton år avled båda hans föräldrar efter en trafikolycka, och han menade själv att hela hans vuxna liv bestod av ”ett slags bakvänt sorgearbete i glädjens tecken”. Efter ett att ha försörjt sig som pianist i jazzorkestrar fick han sitt genombrott på skiva med sånger som ”Vårt eget Blue Hawaii” 1942 och ”Johanssons boogie-woogie-vals” 1944. Efter detta blev det i tur och ordning radiokomedier, revyer (i bolaget ”Knäppupp”), långfilmer, böcker, tv-serier och cabaretshower. Nummer som ”Far jag kan inte få upp min kokosnöt”, ”Karl Nilsson” och ”De sista entusiasterna” har gått till historien och är idag en del av det svenska kulturarvet.

Den serierelaterade Povel Ramel skrev kåserier i 1952 års årgång av tidningen Blondie. Flera av dessa skrifter finns även publicerade i boken ”Min galna hage” (1957). 1955 spelade han också huvudrollen som serieskaparen Hubert Yrhage i Stig Olins långfilm ”Hoppsan!” från 1955, en film som berör 1950-talets seriehysteri.

Povel översatte tillsammans med Beppe Wolgers en musikal baserad på serien ”Snobben”, som sattes upp i Sverige 1967 under titeln ”Milda makter!”. I samband med detta tecknade han också sin enda (?) publicerade serie; det tecknade förordet i programmet till musikalen är gjort i serieform. Här har Povel tecknat sig själv som Karl i ”Snobben”, medan Beppe fått rollen som Linus.

Povel Ramel uppträdde på scen så sent som i år, men fick avbryta sina turnéplaner på grund av en hjärtoperation. I sviterna efter den avled han den 5 juni i sitt hem.