Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Strangers in Paradise. Bild: Terry Moore. Copyright upphovsmannen.
  • Nyheter
Terry Moores populära och prisbelönta "Strangers in Paradise" är en av de mest långlivade svart/vita independentserierna i USA. Men nu har historien nått sin slutpunkt. Sista numret kom ut den 13 juni och någon fortsättning kommer det enligt upphovsmannen inte att bli.

Serien om de båda väninnorna (och kanske mer än så) Francine och Katchoo och alla deras förehavanden i vardagsrealistiska, amorösa och kriminella sammanhang, har publicerats sedan 1993. Debuten skedde i en miniserie på tre nummer som gavs ut av Antarctic Press. Den slog så väl ut att Terry Moores eget förlag Abstract Studio publicerade tretton nya nummer. Därefter togs utgivningen över av Image Comics, innan den slutligen återigen hamnade hos Abstract Studio.

Inspirationen från Bröderna Hernandez’ Love and Rockets ska nog inte underskattas, men Moore gick snart sina egna vägar. Ibland kritiserades han för att ta lite väl vilda kliv i berättelsen, särskilt då en lång kriminalhistoria tog överhanden, men många läsare uppskattade de många oförutsedda vindlingar historien kunde ta.

Med sina mångfasetterade personporträtt, fantasifulla historier och en respektlös kombination av lättsam humor och djupaste allvar, lyckades Moore med ”SiP” nå ut till en för independentserier ovanligt stor publik. Mycket tyder på att den slog an väl hos dem som vanligtvis inte läser serier, inte minst hos en kvinnlig läsekrets.

Nummer 90 är det sista, men med tidigare volymer inräknade har sammanlagt 107 nummer gets ut, plus spinoffer, samlingar och specialutgåvor.