Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Fransk filmaffisch till "Persepolis". Copyright Satrapi/Sony Pictures.
  • Nyheter
Vi har flera gånger tidigare skrivit om den franska animerade långfilmen "Persepolis", baserad på Marjane Satrapis självbiografiska serie. Nu är det klart att det blir svensk premiär för filmen den 23 november. Distributör är Sandrew Metronome.

Filmen har regisserats av filmskaparen Vincent Paronnaud i samarbete med Satrapi själv och är i sin adaption väldigt trogen originalverket. Bland de tecknade figurernas röster återfinns namn som Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni, Danielle Darrieux, Gena Rowlands och Iggy Pop.

Satrapis serieroman gavs ursprungligen ut 2001–2002 och har hyllats av en närmast enig kritikerkår över hela världen. 2005 belönades den med Seriefrämjandets Urhundenpris. Historien är helt självbiografisk och berättar om Satrapis uppväxt som ung tjej och tonåring i en ickereligiös familj före och efter den islamska revolutionen, en tillvaro som till slut driver henne till landsflykt.

Filmen fick juryns pris vid årets filmfestival i Cannes och utlöste också visst rabalder i Iran då vissa myndigheter ansåg att den spred lögner om verkligheten i landet.

Tidigare rapportering:

Läs mer på Bio.nu.