Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter

Janne Lundström, en av grundarna till Seriefrämjandet, och tillika känd serieförfattare, redaktör och barnboksförfattare, har åter nominerats till årets Augustpris i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Lundström nomineras för ”Flickan som var vacker i onödan”, en bok som liksom hans svit böcker om Johan Vilde utspelas i Afrika, men den här gången med flickan Asombasine i centrum för handlingen. Senast Lundström blev Augustnominerad var för ”Morbror Kwesis vålnad”, som utkom 2000. Under åren som har gått har Janne Lundström flera gånger belönats för sin gärning: han fick Nils Holgersson-plaketten 2001, 91:an-stipendiet 1990 och Svenska Serieakademins diplom 1979. Vinnarna av Augustpriset kommer att tillkännages vid en gala 3 december 2007.

Janne Lundström föddes 1941 och var som tidigare nämnts en drivande kraft under Seriefrämjandets unga år. Han var bland annat redaktör för medlemstidningen Thud (föregångaren till Bild & Bubbla) 1968–73 och har genom åren bidragit med en mängd artiklar och analyser om tecknade serier. Han har till och med författat en sorts lärobok om strippserier, “Det roligas teknik” som utkom 1984 och baserades på en artikelserie i tidningen Knasen.

Men det är nog som serieförfattare och barnboksförfattare som Janne Lundström är mest känd för den breda massan. Han var med redan från början när den svenska Fantomenredaktionen startade sin svenska licensproduktion och skrev ett femtiotal manus till ”Fantomen” mellan 1970 och 1977. Lundström var under en period också redaktör för Agent X9. Efter sin sejour på ”Fantomen” startade han med Jaime Vallvé den egna serien ”Johan Vilde”, som handlade om en svensk skeppspojke som blir skeppsbruten i Afrika. Utöver fyra seriealbum har det även blivit ett flertal romaner om Johan Vilde för barn och ungdom. Sedan 1980-talet har Lundström skrivit ett trettiotal böcker, många av dem på temat Afrika, till exempel ”Trollkarlarnas gåvor” och ”Regnbågens fånge”. Sedan 1991 är han ledamot av Svenska Barnboksakademin.