Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter

Love and Rockets heter en av den amerikanska alternativserievärldens mer långlivade publikationer, ständig leverantör av Bröderna Hernandez mångfasetterade serieproduktion. Efter över tjugofem år och sjuttio nummer läggs nu tidningen ner, men lovar att återuppstå redan nästa år, då som en årlig albumutgåva.

För den som fördjupat sig i de amerikanska alternativserierna någon gång under det senaste kvartsseklet behöver Love and Rockets förmodligen ingen närmare presentation. Bröderna Gilbert (”Beto”) och Jaime Hernandez (och i viss mån den mindre produktive brodern Mario) har med sina historier om punktjejerna Maggie och Hopey, lycksökerskan Luba, systrarna Petra och Fritz med flera figurer ritat om kartan för den amerikanska independentmarknaden. Tidningen är mångfaldigt prisbelönt och anses allmänt ha haft en avsevärd betydelse för de moderna seriernas utveckling under 1980- och 90-talen. Många är de seriekreatörer som inspirerats av ”Los Bros”, från ”Strangers in Paradise”-skaparen Terry Moore till våra egna inhemska arvtagare Li Österberg och Patrik Rochling med sin ”Johanna”-svit.

Första numret av Love and Rockets gavs ut redan 1981 i form av ett anspråkslöst fanzin, men rönte såpass mycket uppmärksamhet att det lilla förlaget Fantagraphics tog bröderna under sina på den tiden ganska skälvande vingar. Förlagsutgivningen av tidningen började 1982 och fortsatte i fjorton år och femtio nummer. Under denna tid utvecklades innehållet i tidningen från att vara förhållandevis science fiction-inriktat till att huvudsakligen berätta vardagsrealistiska tvåloperaliknande berättelser om kärlek, sex, relationer och livsöden, historier som framför allt utspelade sig i punk- och queerkretsar.

1996 lades den dåvarande versionen av tidningen ner efter femtio nummer, då bröderna ville fokusera på andra serieprojekt. 2001 återupplivades den i något mindre format och har sedan dess kommit ut i ytterligare tjugo nummer, det sista nu i år.

Men alla goda ting är tre, som det heter. Som fågel Fenix reser sig ”Love and Rockets” än en gång ur askan och blir alltså en årlig utgåva med hundra sidor nyproducerade serier. Sidantalet kommer i varje utgåva att delas lika mellan Gilbert och Jaime (med Mario som extra krydda ibland).

Enligt nyhetssajten Newsarama säger sig både förläggare Gary Groth och Gilbert och Jaime säger sig vara belåtna med det nya formatet, som ska innebära att de nu kan breda ut sig och berätta längre historier i romanstorlek utan att känna sig tvungna att dela upp dem och servera dem i mindre portioner.

Det första numret av ”nya” Love and Rockets kommer att släppas i juli nästa år, lagom till seriemässan Comic-Con International i San Diego.

Läs mer på Newsarama.