Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
TCO:s kulturpris 2007 inom området litteratur har tilldelats Johan Unenge. Unenge, som tidigare främst har arbetat som barnboksillustratör och serietecknare (ofta i samarbete med Måns Gahrton) har nyligen påbörjat en framgångsrik författarbana även på egen hand, med barnböckerna om "Josefin & Villa-Ulla", "Snöbröder" m.fl.

Enligt Tomas Bolme, ordförande i TCOs kultur- och mediekommitté, har Unenge ”berikat sin författargärning genom ett sant engagemang för barn och unga, närvaro på skolor och i barnens vardag. Hans väg från tecknare och illustratör till att författa barn- och ungdomsböcker och tonårsromaner är imponerande.”

TCO:s andra kulturpris delas ut inom scenkonst och gick denna gång till regissören Suzanne Osten. Prisutdelningen hölls den 7 februari på Serieteket i Stockholm, och i samband med detta anordnade man ett miniseminarium kring pristagarna med Tomas Bolme som frågeledare. Samtalet var kort, men intressant; de båda pristagarna var vältaliga och överens om mycket när det gäller barnkultur, dock inte allt. Där Osten ansåg att konsten inte kräver olika tilltal till barn och till vuxna, menade Unenge att han alltid söker efter en ton som passar målgruppen. Samtidigt sade han att ju mer han arbetar med att skriva för barn, desto mer inser han också att vuxna omöjligen kan sätta sig in i deras värld. På det sättet tyckte han att arbetet bara blivit svårare med tiden. Tomas Bolme drog hem några skrattsalvor med sin färgstarka beskrivning av Unenges mållöshet då han fick beskedet att han fått priset. ”Är du säker på att du inte menar någon annan?” var tydligen den ursprungliga reaktionen.

Lite pratades det även om serier. Unenge nämnde hur mycket hans status tyckts ha höjts i kulturvärlden nu när han kan titulera sig ”författare” och inte bara ”serietecknare”. De tre kulturarbetarna på scenen var emellertid fullt överens om att den tecknade serien är både en fantastisk och ofta underskattad konstart.

Förutom äran består priset av en summa på 50 000 kronor vardera till pristagarna.