Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Omslaget från The Rocketeer Special Edition nr 1 (november 1984). Bild: Dave Stevens. Copyright: Eclipse Comics/upphovsmannen, hämtad från Grand Comics Database..
  • Nyheter
Serieåret 2008 fortsätter med fler dödsfall. Den amerikanske serieskaparen Dave Stevens avled den 10 mars efter en längre tids sjukdom. Mest känd var han för serien om den pulp- och matiné-inspirerade äventyraren Rocketeer, en flygande antihjälte i 1930-talets USA.
The Rocketeer Special Edition nr 1 (november 1984)

Omslaget från The Rocketeer Special Edition nr 1 (november 1984). Bild: Dave Stevens. Copyright: Eclipse Comics/upphovsmannen, hämtad från Grand Comics Database..

Stevens började arbeta som illustratör redan på 1970-talet och inledde sin serietecknarbana 1975 genom att tuscha Russ Mannings ”Tarzan”-strippar. Hans egen figur Cliff Secord alias Rocketeer dök först upp 1982 i Mike Grells serietidning Starslayer, utgiven av Pacific Comics. Den retroinnovativa äventyrsserien blev snart populär och fick en egen, sporadiskt utgiven tidning, Rocketeer Adventure Magazine. Stevens noggranna och långsamma arbete medförde att endast ett fåtal äventyr producerades, men det hindrade inte läsarna att ta Rocketeer till sina hjärtan och serien blev flerfaldigt prisbelönt. En långfilmsversion kom 1991 från Disney, regisserad av Joe Johnston med Billy Campbell i huvudrollen. I Sverige har vi fått läsa serien ”Rocketeer” i tidningar som Fantomen och Maxx.

Efter succén med ”Rocketeer” arbetade Stevens främst som illustratör. Särskilt uppmärksammade blev hans pinup-bilder i retrostil, bl.a. av den legendariska 1950-tals-nakenmodellen Bettie Page. Page stod även förlaga till huvudfiguren Cliffs flickvän i ”Rocketeer”, och Stevens är förmodligen en starkt bidragande orsak till Bettie Pages förnyade popularitet under de senaste decennierna.

Dave Stevens hade lidit länge av leukemi och relaterade hälsoproblem, något som påverkade hans arbetsinsats under senare år. I juli skulle han ha fyllt 53 år.