Generic filters
Exact matches only

Fakta

Svarta serien nr 1: I detta satans rum Svarta serien nr 1: I detta satans rum
Av: Författare: Mats Jonsson
Tecknare: Mats Jonsson
Omfång: 56 sidor i svartvitt
Format: 16,5 x 16,4 cm, häftad
Utgivare: Ordfront Förlag
Utgivningsår: 2008
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789170373985
Betyg:

Svarta serien nr 1: I detta satans rum

Böcker

”Svarta serien” är Galagos nya satsning på en bokserie. Till en början skrattade jag och några kollegor gott. För svarta ångestserier är precis det den svenska seriemarknaden behöver! Nya vågen!

”I detta satans rum” är Mats Jonssons fjärde seriealbum. Som vanligt är det självbiografiskt, och det handlar om då Jonssons journalistklass studerar i London i fem veckor. Hösten 1994. Det är gemenskap, det är rivalitet, det är märkeskläder, det är studier, det är fulhångel, det är konstiga lärare och det är brittpop. För er som läst hans andra böcker utspelar sig denna någonstans i ”Hey Princess” (Galago förlag 2002). Men till skillnad från ”Hey Princess” är ”I detta satans rum” inte direkt indelad i kapitel, utan snarare i segment på cirka 1–5 sidor vardera. Jag tänker i alla fall mer på Jonssons strippserier än på kapitel när det gäller detta.

I början är ”I detta satans rum” som att lyssna på någon som berättar ett gammalt minne. Först en introduktion om vilka som var där, sedan lite roliga anekdoter samt en beskrivning av var vi befinner oss. När man sedan läser vidare kommer man mer in i Mats Jonssons värld, med låttexter och Paul Smith-kläder, i vissa lägen lite för internt för att helt leva sig in i. Men jag läser ändå vidare utan att lägga ifrån mig boken. Runt slutet är man så pass nära att Jonsson utan några som helst problem lägger in ett rejält slag i magen. Det värker och man är lite skakig även efter att man läst klart. Och jag tror att det är där som Galago verkligen motiverar den ”svarta serien”. Svenska ångestserier är tillbaka, och de slår hårt.