Generic filters
Exact matches only

Fakta

Spirous äventyr nr 33: Zafir kommer tillbaka Spirous äventyr nr 33: Zafir kommer tillbaka
Av: Författare: Tome
Tecknare: Janry
Översättare: Stellan Nehlmark
Omfång: 46 sidor i färg
Format: 21,5 cm x 30 cm, mjuka pärmar
Utgivare: Egmont Kärnan
Utgivningsår: 2008
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789171349835

Spirous äventyr nr 33: Zafir kommer tillbaka

Böcker

Den klassiska fransk-belgiska albumserien ”Spirou” har vid det här laget haft många olika författare/tecknare. Vad Carl Barks betytt för ”Kalle Anka” har André Franquin betytt för ”Spirou”. Franquins roll har tyvärr i viss mån lett till att många Spirou-fantaster fått en puristisk inställning till serien och ser med förakt på de övriga tecknarna. Givetvis förtjänar vissa av Spirou-författarna allt förakt de kan få, som till exempel Nic & Cauvin. Andra däremot, tycker jag lyckats modernisera Spirou och hans vän Nicke utan att förlora seriens ursprungsanda. Tome & Janry hör enligt mig till seriens kanske bästa upphovsmän och har gjort många album som står sig väl gentemot Franquins verk. Tome, som egentligen heter Philippe Vandevelde, har lyckats bibehålla Franquins galna humor i sina manus. Janry, vars riktiga namn är Jean-Richard Geurts, tecknar på ett levande sätt som väl harmonierar med manuset.

”Zafir kommer tillbaka” är en uppföljare till ”Kometen och tidsmaskinen”. Återigen hamnar Spirou, Nicke och deras ekorrvän Spip i framtiden. Den här gången får de tampas med Zafirs son Zafir junior.

”Zafir kommer tillbaka” må vara underhållande, men det är långt ifrån Tome & Janrys bästa. Det är lite för fantasifullt. Framtidsdjuret Snufflaren försöker kanske vara en ”ny” Marsupilami men blir bara ett irriterande fantasidjur. Personligen har jag alltid föredragit den mer realistiska (nåja) ekorren Spip framför fantasiapan Marsupilami och liknande. Författarduon kommer som mest till sin rätt då de har en mer realistisk ton, som i deras ”Spirou i Moskva” eller ”Skumt spel i Söderhavet”. Men hyggligt god underhållning är det!