Generic filters
Exact matches only

Fakta

Fantomen [julalbum] 2008 Fantomen [julalbum] 2008
Av: Tecknare: Wilson McCoy, Kari Leppänen
Författare: Tony De Paul, Claes Reimerthi, Lee Falk
Omfång: 100 sidor i färg
Format: 20,5 x 27,5 cm, mjuka pärmar
Utgivare: Bokförlaget Semic & Egmont Kärnan
Utgivningsår: 2008
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 978-91-552-3734-9
Betyg:

Fantomen [julalbum] 2008

Böcker

När det blir jul vill svenskarna vara lediga, äta godis och avnjuta en god kriminalgåta. Testa att hoppa över de brittiska kommissarierna på TV – dem kan du ändå köpa på DVD tillsammans med kvällstidningen – och satsa på Fantomens julalbum istället. Säkert är det många som normalt inte läser serier som både får och ger bort julalbum, även om jag tror att det är en trend på utdöende. Julalbumet anno 2008 är lättsmält underhållning och innehåller ett historiskt äventyr, ett samtida äventyr med julanknytning, och så ett återtryck av en klassisk Falk-episod.

Bakom de nyare avsnitten står den finske tecknaren Kari Leppänen, och det är intressant att se hur hans stil har förändrats över åren. Tyvärr i en oönskad riktning: från ambitiöst detaljerad till en enklare och mer ekonomisk stil. Det historiska äventyret ”Molnpiraterna”, skrivet av Claes Reimerthi, är avgjort det bästa i albumet. Ett riktigt matinéäventyr med den 19:e Fantomens försök att stoppa singhpiraternas zeppelinare. Det samtida äventyret ”Mord i blick”, skrivet av Tony De Paul, har en historia om en mördare i tomteluva som känns lånad från en dålig amerikansk TV-deckare. Ospännande.

Faksimilen av Fantomens julalbum från 1958 består av ”Fantomens ring” av Lee Falk och Wilson McCoy, ett smått oseriöst äventyr som beskriver hur Fantomen tar av sig sin ring när man ska bada och hur ringen därefter turnerar världen runt innan den återgår till sin rättmätige ägare. Det är stundtals riktigt roligt, även om seriefigurerna bygger på rena klichéer. Jag tror de flesta glömt att Falks serier faktiskt hade en inneboende humor som svenska Team Fantomen mestadels har valt att ignorera i sin nyproduktion.

Sammanfattningsvis: ingen stor seriekonst, men trevlig verklighetsflykt för den stora massan. Till på köpet med Leppänen, en av de absolut bästa Fantomen-tecknarna genom tiderna.