Generic filters
Exact matches only

Fakta

Zorn & Dirna nr 1: Valsverken Zorn & Dirna nr 1: Valsverken
Av: Författare: Jean-David Morvan
Tecknare: Bruno Bessadi & Vincent Trannoy
Översättare: Stefan Carlsson
Omfång: 52 sidor
Format: 21,5 x 29,5 cm, mjuka pärmar
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Albumförlaget
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Fantasy
ISBN: 9789197741453

Zorn & Dirna nr 1: Valsverken

Böcker

Albumförlaget fortsätter sin mission att översätta fransk-belgiska serier till svenska och min franska är för obefintlig för att kunna säga att de borde översätta andra serier än de gjort hittills. Därmed inte sagt att de serier de gett ut hittills på något sätt är dåliga.

Det första intrycket av ”Zorn & Dirna”, är jag rädd, är att det ser rätt generiskt ut – en känsla av att jag har sett de här karaktärerna tidigare. Den bästa, men ändå otillräckliga, förklaringen jag kan komma på är att fantasy i europeisk pseudomedeltidsmiljö inte är utseendemässigt lika varierad som faktisk europeisk medeltid.

Det hela utspelar sig i en värld där döden inte längre finns och därmed drabbats av zombier eftersom folk inte bara fortfarande åldras utan även börjar ruttna så småningom. Titelns valsverk är lösningen på detta problem. Nja, det hela är lite mer invecklat än så, men upphovsmännen slösar inte någon tid på invecklade förklaringar.

Syskonen Zorn och Dirna är elever hos Mäster Erken för att få lära sig hantera sina övernaturliga krafter – tillsammans kan de få folk att dö på riktigt, utan att bli zombier, genom handpåläggning. En sådan förmåga har folk naturligtvis planer på att utnyttja, och den som ska eskortera syskonen till dem är Den Store Zombiejägaren, som naturligtvis har egna planer.

Mycket mer än så finns inte att säga, för ”Valsverken” är mycket tydligt den första och icke-fristående delen i en längre serie – viktiga karaktärer introduceras och en större övergripande handling antyds, men saker har inte kommit igång på allvar ännu. Slutscenen är väl inte riktigt en cliffhanger, men den gör mig nyfiken på vad som händer i nästa album.

Jag vet inte om de kommer att vara lika framträdande i kommande delar, men den som ännu inte fått sitt lystmäte av zombier och gillar fantasyaction som bitvis balanserar på gränsen till splatter borde uppskatta Zorn och Dirnas äventyr.