Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Seriegatan 2009, logga. Design: Bror Hellman.
  • Nyheter

Söndagen den 16 augusti är det åter dags för Seriegatan i samband med Världens längsta bokbord. I år läggs särskild tyngdpunkt på alla de seriefigurer som fyller jämnt. Bland annat uppmärksammas Tintin 80 år med 12 timmars maratonteckning. Dessutom happenings varje hel timme, möjlighet att träffa serieföreningar och inte minst att handla serier!

Den 16 augusti avslutas Kulturveckan med folkfesten Världens längsta bokbord. Läsesalongen med Serieteket anordnar även i år den populära Seriegatan på Drottninggatan, alldeles i anslutning till Kulturhuset, i samarbete med Sveriges största serieföreningar. På det här sättet vill Läsesalongen med Serieteket samla den stockholmska seriemiljön till ett trivsamt möte i seriekonstens tecken.

Under 2009 fyller en rad olika seriefigurer jämnt, bland annat Tintin, Kalle Anka, Batman, Asterix, Snobben och Blixt Gordon. På Seriegatan 2009 kommer några av alla dessa jubilarer att uppmärksammas med olika happenings och föredrag.

Nytt inslag för i år är ”Tintin i Stockholm, 12 timmar serier”. ”24-hour comic” har blivit ett populärt inslag på seriefestivaler runt om i världen, en seriehappening där deltagarna skapar en tjugofyrasidig serie på 24 timmar. Den 16 augusti kör vi en kortare version på 12 timmar med svenska serietecknare. Temat för denna ”halvmara” är ”Tintin i Stockholm”, denna evigt aktuella seriehjälte som alla tecknare har en relation till.

Mellan kl. 10 och 22 kommer gruppen att producera så många sidor de hinner direkt på gatan. Från ca kl. 18 fortsätter evenemanget på restaurang Barcelona på Kulturhuset. Gruppen leds av tecknaren Knut Larsson och happeningen organiseras av Läsesalongen med Serieteket tillsammans med Världens längsta bokbord/Kulturfestivalen. En inbjudan och utmaning att delta har gått ut till olika tecknare i Stockholmsområdet.

Dagen arrangeras tillsammans med Sveriges största serieföreningar. Seriefrämjandet, Generation Tintin och NAFS(k) kommer att finnas på plats hela dagen för att visa upp sig. Dessutom seriebutiker och fanzinmakare med fina erbjudanden. Programmet är ännu inte spikat, men det bjuds på en ny programpunkt varje hel timme. Bland det som redan nu kan utlovas finns kortare föredrag, seriequiz och serieauktion. Dessutom: gåva till alla som kommer utklädda till seriefigurer!

Efter förra årets succé ordnas åter en serieauktion av Seriefrämjandet Stockholm. I år blir den större än någonsin när allmänheten och butikerna ges möjlighet att vara med. Välj att donera föremål till Seriefrämjandet eller att för egen del lämna in saker till försäljning (SeF tar då ut en mindre avgift). Inlämning senast kl. 12 samma dag. Auktionen börjar kl. 15.

Vill du vara med och ställa ut gratis på Seriegatan? Platserna är främst avsedda för föreningar, serieskapare, seriebutiker och mindre förlag där ansvarig tillhör någon av ovanstående serieföreningar, övriga i mån av plats. Det finns ett begränsat antal platser, så ”först till kvarn” gäller! Anmälan sker till bildobubbla@gmail.com (Seriefrämjandet), info@generationtintin.com (Generation Tintin) respektive kansli@nafsk.se (NAFS(k)) senast 5 augusti. Övriga kontaktar Kristiina Kolehmainen.

Ett särskilt tack går till Belgiens ambassad/Brysselregionen, Generation Tintin och Seriefrämjandet.

Varmt välkommen hälsar

Kristiina Kolehmainen
Verksamhetsansvarig för Serieteket

E-post: kristiina.kolehmainen@kulturhuset.stockholm.se