Generic filters
Exact matches only

Fakta

På grund av vagnfel På grund av vagnfel
Av: Författare: Kerold Klang
Tecknare: Kerold Klang
Omfång: 127 sidor i svartvitt
Format: Pocket, 11 cm x 18 cm, mjuka pärmar
Utgivare: Kartago Förlag
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789186003210
Betyg:

På grund av vagnfel

Böcker

Skämtteckningar har länge varit populära inslag i dagstidningar. Speciellt då de har en politisk eller satirisk udd och kommenterar samtiden. Sverige har sin beskärda del av dylika skämttecknare. Dels fanns pionjärerna som Oskar Andersson och Albert Engström, dels finns de moderna satirikerna som Jan Berglin och Hans Lindström. Ytterligare ett exempel är Kerold Klang.

Kerold Klang är en av grundarna till tidningen Galago (1979). Förutom i nämnda tidning har han medverkat regelbundet i tidningar som Ernie, Svenska MAD, Svenska Dagbladet, Bruxanvisningen och Hjälp. I ”På grund av vagnfel” samlas Klangs senaste skämtteckningar från de ovan nämnda tidningarna samt några till. Man kan kalla albumet för Klangs ”greatest hits”. Det är också en fortsättning på samlingen ”Generalknas” från 1996.

Problemet med den här typen av samlingar är att det är så tydligt att innehållet är skrivet för ett annat medium. När satirteckningar som ska belysa samtiden väl hamnar i samlingsalbum har bäst före-datumet ofta passerats. Dessutom blir det lite tradigt att läsa så många skämtteckningar på rad. De gör sig bäst i dagspressen och liknande. Klang är inget undantag utan gör sig bäst i mindre doser. Detta album innehåller förvisso en hel del fyndigheter men passar bäst i just dagstidningar.