Generic filters
Exact matches only

Fakta

Elemental Gelade nr 6 Elemental Gelade nr 6
Av: Författare: Mayumi Azuma
Tecknare: Mayumi Azuma
Översättare: Karin Ahlman Toyama
Omfång: 196 sidor
Format: 12,5 cm x 19 mm, mjuka pärmar
Färg/svartvitt: Svartvitt
Utgivare: B Wahlströms
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Äventyr
ISBN: 9789132154911
Betyg:

Elemental Gelade nr 6

Böcker

”Elemental Gelade” har marknadsförts som mangan som innehåller flera av mangans mest välkända element – stora ögon, spretigt hår, action och fantasy. Detta är kanske bilden av mangan i Sverige eftersom de flesta svensköversatta serier är shonen, det vill säga manga primärt riktade mot pojkar mellan 13 och 16 år. Då är de stora ögonen, det spretiga håret och fantasyinslagen ganska vanliga. Men detta är en snäv bild på vad manga är och det är synd att ”Elemental Gelade” marknadsförs så här. Trots att just den här mangan har dessa inslag.

Mayumi Azuma inledde sin karriär som assistent åt mangaskaparen Kozue Amano. Numera är det hon som är mangaskaparen och har assistenter som jobbar för henne. Hennes första succé var en mangaversion på TV-spelet ”Star Ocean: The Second Story”. Fast hennes största succé är ”Elemental Gelade” som från början var en populär animé. Mangan har också fått en spinoff-manga, ”Elemental Gelade: Flag of Blue Sky”.

Mangan handlar om flygpiraten Coud Van Giruet som av en händelse kommit över ”Edel Raid Ren”, ett levande vapen som förvandlar den människa hon interagerar med till en dödsmaskin. I den sjätte delen är Coud och hans vänner på en båt. Dessvärre är en lönnmördare, som är på jakt efter Coud, också ombord på båten.

Mangan är relativt vältecknad. Dessvärre är inte manuset lika välgjort. Slagsmålen får för mycket utrymme och annan handling får för lite. Mangan blir helt enkelt trist och dussinartad. Jag har läst många liknande som ger bättre underhållning.