Generic filters
Exact matches only

Fakta

Fantomen [julalbum] 2009 Fantomen [julalbum] 2009
Av: Författare: Dai Darell, Ulf Granberg (manusbearbetning efter Lee Falk), Lee Falk
Tecknare: Germano Ferri, Felmang, Ray Moore, Wilson McCoy, Kari Leppänen
Omfång: 100 sidor i färg
Format: 20,5 x 27,5 cm, mjuka pärmar
Utgivare: Bokförlaget Semic & Egmont Kärnan
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 978-91-552-3773-8

Fantomen [julalbum] 2009

Böcker

Fantomens julalbum följer samma formel som tidigare år: två nyare repriser av äventyr producerade av Team Fantomen samt ett julalbum från 1950-talet i faksimil.

”Sjöjungfrurna i Melosunden” är ett gammalt äventyr av Lee Falk från 1945 som moderniserats av Gammel-Redax Ulf Granberg och sedan tecknats om av Felmang och Ferri 1995. De italienska tecknarna ger som vanligt ett slickat intryck och det är en angenäm läsning. Man slås också av hur mycket som faktiskt händer i Lees äventyr – det är många turer innan rättvisan segrar.

”Heros dom” från 1983 är ett av de alldeles för få Fantomen-äventyr som skrivits av Dai Darell. I en serie som inte direkt är känd för subtiliteter är det angenämt att upptäcka att man berörs av den omsorg som Fantomen visar sin skadade häst. För mig visar detta tydligt på Darells styrka som karaktärsskildrare. Tecknar gör Kari Leppänen, som vanligt med schwung och elegans.

Faksimilen av Fantomens julalbum från 1959 är säkert en kul grej för samlarna. Men för den genomsnittlige ströläsaren känns det säkert lite mossigt. Intressant är dock att få se två äventyr från samma epok av två olika tecknare. Ray Moore var den ursprunglige tecknaren på serien med en mörk och kontrastrik stil, medan hans efterföljare Wilson McCoy gjorde rundare och mjukare figurer.

Det här albumet kan man både ha och mista, det är underhållning för stunden. Småputtrigt och oförargligt för ströläsaren. Precis som ett julalbum ska vara, tycker jag.