Generic filters
Exact matches only
 • Artiklar
 • Artiklar

Marcus Lindmark har än en gång gjort ett fotoreportage för hemsidans räkning. Den här gången har han även intervjuat konstnären Johan Eyssen, en av personerna bakom serieutställningen på Nordiska Akvarellmuseet.

Mellan den 31/1 och den 13/3 pågår det en utställning med serietecknare från Sverige, Finland, Norge och Island på Nordiska Akvarellmuseet. Initiativtagare till utställningen är Lena Eriksson (pedagogisk ledare), Kristian Berglund (konstnär, konstpedagog och mediaproducent) samt Johan Eyssen (konstnär) som kopplats in som seriekännare.

Johan Eyssen visar serier. Foto: Marcus Lindmark.

Johan Eyssen visar serier. Foto: Marcus Lindmark.

Johan Eyssen visar ännu fler serier. Foto: Marcus Lindmark.

Johan Eyssen visar ännu fler serier. Foto: Marcus Lindmark.

Museet består av två våningar, och upptar flera rum. Flera inramade originalteckningar hänger inglasade på väggarna. Vissa av teckningarna är dock utskrifter, berättar Eyssen, eftersom en del tecknare som exempelvis Simon Gärdefors skapar sina serier helt i datorn.

Utställningshallen på Nordiska akvarellmuseet. Foto: Marcus Lindmark.

Utställningshallen på Nordiska akvarellmuseet. Foto: Marcus Lindmark.

Några väggar täcks av stora målningar gjorda av serietecknarna. En vägg är täckt av ett rosaskimrande motiv på en hjortkalv, en äldre herre och en flicka av Katja Tukiainen, medan en annan vägg med en barbystad kvinna av Helena Roos, visar på betydligt mer svärta. Samtliga väggmålningar är unika för utställningen och kommer att målas över när den är slut.

Väggmålning av Katja Tukiainen. Foto: Marcus Lindmark.

Väggmålning av Katja Tukiainen. Foto: Marcus Lindmark.

Nordisk vägg. Foto: Marcus Lindmark.

Nordisk vägg. Foto: Marcus Lindmark.

Väggmålning av Helena Roos. Foto: Marcus Lindmark.

Väggmålning av Helena Roos. Foto: Marcus Lindmark.

Utställningen visar en bredd av olika material och arbetssätt. På ett ställe hänger teckningar likt ett draperi ner från taket gjorda på genomskinlig plast i olika färger av Marko Torunen. Det finns också större målningar, som exempelvis en större tavla föreställande en stad på natten av Ola Åstrand. Tittar man närmare ser man att den är konstruerad av flera upplysta mjölkkartonger. Ytterligare en variant ser vi i Matti Hagelbergs serier gjorda på skrapkartong.

Ola Åstrands stad av mjökkartonger. Foto: Marcus Lindmark.

Ola Åstrands stad av mjökkartonger. Foto: Marcus Lindmark.

Maja Gödicke, som är guide och värd på museet, berättar att man haft många besökare under sportlovet. Det har varit många föräldrar med barn i 8- till 10-årsåldern, men även vuxna med serieintresse. I ett hörn har man en teckningshörna där besökarna själva kan pröva på att teckna sina egna seriestrippar. Flera av besökarnas verk finns uppsatta på en vägg inne i museet. Det finns också en läshörna med olika böcker om serier och en liten bokhandel där man bland annat säljer vykort med motiv från utställningen.

Maja Gödicke visar en besökare till rätta. Foto: Marcus Lindmark.

Maja Gödicke visar en besökare till rätta. Foto: Marcus Lindmark.

Besökarnas bilder. Foto: Marcus Lindmark.

Besökarnas bilder. Foto: Marcus Lindmark.

Efter ett besök passar det bra att äta en bit på restaurang Vatten i anslutning till museet. Genom glasfönstret tornar ett fruset hav och vinterlandskap upp sig, men där inne är det varmt och skönt.

Bild av Bjarni Hinriksson. Foto: Marcus Lindmark.

Bild av Bjarni Hinriksson. Foto: Marcus Lindmark.

Ännu en bild av Bjarni Hinriksson. Foto: Marcus Lindmark.

Ännu en bild av Bjarni Hinriksson. Foto: Marcus Lindmark.

Mjukisdjur från Marko Turunens serier. Foto: Marcus Lindmark.

Mjukisdjur från Marko Turunens serier. Foto: Marcus Lindmark.

Seriekonst av Jóhann Ludwig Torfason. Foto: Marcus Lindmark.

Seriekonst av Jóhann Ludwig Torfason. Foto: Marcus Lindmark.

Följande tecknare deltar i utställningen:

 • Halldór Baldursson
 • Hugleikur Dagsson
 • Anneli Furmark
 • Sara Granér
 • Simon Gärdenfors
 • Matti Hagelberg
 • Bjarni Hinriksson
 • þorri Hringsson
 • Bendik Kaltenborn
 • Kolbeinn Karlsson
 • Knut Larsson
 • Helena Roos
 • Liv Strömquist
 • Jóhann Ludwig Torfason
 • Katja Tukiainen
 • Marko Turunen
 • Amanda Vähämäki
 • Ola Åstrand
 • Li Österberg