Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Mikke Schirén, grundare till Komika förlag som sedan 2006 presenterat såväl franska som svenska serieskapare för en svensk publik, meddelade 17 april att han lägger ner Komika. Istället startar han Standard förlag, "ett förlag som ger fullkomligt fan i de kommersiella sammanhangen".

I ett förlagsmanifest som publicerats i en blogg och på Facebook, talar Schirén om att han är trött på ”de stora sammanhangen”, ”trött på bokbranschens sjuka beroende av kapitalismen och dess statliga stöd”, och konstaterar att ingen av förlagets serieskapare kommer att kunna leva på sina verk (”de får jobba på ICA, som webbkonsulter eller där de hamnar”). Det antyds att förlagets böcker i framtiden kommer att distribueras digitalt gratis, men att de tryckta versionerna kommer att betinga ett pris.

Vad som kommer hända med Komikas sedan tidigare annonserade utgivningar och lager med redan utgivna album är ännu inte känt. Några titlar från det färska förlaget har heller inte meddelats.

Uppdatering 19/4:
Enligt Ingemar Bengtsson har Optimal tagit över utgivningen av följande:
”OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN” av Malin Biller (utkommer lagom till SPX)
”LÅNG VÄG TILLBAKA” av Mats Källblad (utkommer våren 2011)