Generic filters
Exact matches only

Fakta

xxxHolic nr 13 xxxHolic nr 13
Av: Tecknare: CLAMP
Författare: CLAMP
Översättare: Magnus Johansson
Omfång: 180 sidor i svartvitt
Format: 11,5 cm x 17,5 cm, mjuka pärmar
Utgivare: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789163864599

xxxHolic nr 13

Böcker

CLAMP är, som den mangainsatte säkert redan vet, ett mycket framgångsrikt mangakollektiv. Bakom pseudonymen CLAMP finns Nanase Ohkawa, Mokona Apapa, Mick Nekoi och Satsuki Igarashi. De är mangavärldens mest produktiva team med många succéer bakom sig. Förutom ”xxxHolic” finns även deras serier ”Chobits” och ”Magic Knight Reynearth” på svenska. Däremot finns av något outgrundlig anledning ”Tsubasa” inte översatt. Outgrundlig eftersom ”Tsubasa” och ”xxxHolic” hör ihop. Serierna är förvisso två helt olika och kan läsas var för sig. Men de utspelar sig parallellt i samma värld och med samma scener, fast ur olika synvinklar. Därför kan delar i ”xxxHolic” te sig en aning förvirrande om man inte känner till detta.

”xxxHolic” handlar hur som helst om Watanuki Kimihiro som får visioner av spöken och andar. För att få hjälp med detta jobbar han som hushållerska i häxan Yukos hem. I just volym 13 försöker Kimihiro än en gång hjälpa Kohane-Chan, mediet som blivit utskrattad och hånad i direktsänd TV.

Jag har alltid varit förtjust i ”xxxHolic”. Mangan är välberättad och underhållande. Därtill är den filosofisk och intressant, inte minst tack vara mångdimensionella karaktärer. Dessutom är den vältecknad. Volym 13 är inget undantag. Den är lite djupare och mer tragisk än de tidiga volymerna men inte desto mindre underhållande. Men jag saknar att jag inte kan läsa ”Tsubasa” samtidigt.