Generic filters
Exact matches only

Fakta

Alice Alice
Av: Tecknare: Richard Thompson
Författare: Richard Thompson
Översättare: Elisabeth Fryking
Omfång: 128 sidor i svartvitt
Format: 21,5 x 23 cm, mjuka pärmar
Utgivare: Egmont Kärnan
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789186219345
Betyg:

Alice

Böcker

Serien ”Alice” har jämförts en del med ”Kalle och Hobbe” av Bill Watterson. Denna jämförelse kanske stärks av att Watterson skrivit förordet till detta seriealbum. Vissa gemensamma drag har de båda serierna faktiskt. Båda har en mycket ung huvudperson med livlig fantasi och innehåller humor som både barn och vuxna kan ta till sig. Men där upphör likheterna. ”Alice” är en humoristisk bild av livet i en typisk amerikansk villaförort sedd främst genom fyraåriga Alices ögon. Serien är inte alls lika våldsam och livlig som ”Kalle och Hobbe” utan mer lågmäld och filosofisk. Kanske är det därför den även har jämförts med ”Snobben” av Charles M. Schulz. Det är synd att serien jämförs med så många andra i och med att den står på egna ben. ”Alice” är ingen efterapning utan en originell och läsvärd serie.

Richard Thompson har länge jobbat som satirtecknare och fått sina serier publicerade i bland annat Washington Post. Hans bakgrund märks i att satiren även präglar ”Alice”. Men på ett lågmält och ovanligt sätt. Satiren finns mestadels i bakgrunden och humor och värme i förgrunden. Jag antar att det är orsaken till att serien står ut. Dessutom innehåller ”Alice” många flerdimensionella och unika karaktärer, där bland annat Alices neurotiske storebror Petey särskilt utmärker sig. Därtill är serien vältecknad. Sammanfattningsvis är det här en liten pärla!

”Alice” har tidigare publicerats på svenska i serietidningen Get Fuzzy och detta album är den första samlingen på svenska. Jag hoppas det kommer fler.