Generic filters
Exact matches only

Fakta

Barna Hedenhös nr 3: Mysteriet med den försvunna trädockan Barna Hedenhös nr 3: Mysteriet med den försvunna trädockan
Av: Tecknare: Bertil Almqvist
Författare: Bertil Almqvist
Omfång: 48 sidor i färg
Format: Inbunden, 17,5 x 25,5 mm, hårda pärmar
Utgivare: Nisses böcker
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789186085025
Betyg:

Barna Hedenhös nr 3: Mysteriet med den försvunna trädockan

Böcker

Det är inte helt självklart att dagens unga har hört talas om stenåldersbarnen Barna Hedenhös eftersom det var rätt länge sedan böckerna fanns i tryck. Möjligen finns det några slitna exemplar kvar på folkbiblioteken. Det är därför en viktig kulturgärning som Nisse Larsson gör när han återutger serieversionen i fina böcker med hårda pärmar. Bertil Almqvist gav ut tolv bilderböcker om Barna Hedenhös 1948–1971 och gjorde även en serieversion kallad ”Ur Barna Hedenhös liv och leverne” för tidningen Tuff & Tuss på 1950-talet. Denna serieversion ger nu Nisses Böcker ut i en serie om totalt tretton planerade serieböcker.

Faksimiltrycket kan verka avskräckande först, eftersom serien får en lite murrig ton. Men det släpper snart när man inser hur otroligt lättläst det ändå är. Serien är småkul och finurlig mest hela tiden och det haglar ordvitsar som gärna har samband med nutida företeelser applicerade på stenåldern. Dock blir det aldrig lika anakronistiskt som i ”Familjen Flinta”.

I den tredje volymen får barnen ge sig ut på jakt efter en kidnappad docka och tar hjälp av ur-deckaren Skärlock Holme och hans korpar. Med list och fantasi kommer de långt. Och det gör Almqvist också! Det som slår mig är att det behövs fler bra barnserier av den här typen; serier som inte ser ner på sina läsare. Det vore kul att få se en samlad volym med serier från Tuff & Tuss som ett alternativ till dito med Fantomen, 91:an och Kalle Anka. Tills dess får vi nöja oss med den här praktutgivningen – och det är inte dåligt.